Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?

Wetenschap & Techniek
autoband

Hoe werken die winterbanden eigenlijk? En kun je ook in de zomer met winterbanden de weg op?

Gladde wegen

In de winter verwisselen veel mensen de banden van hun auto voor speciale winterbanden. Met deze winterbanden kun je op gladde wegen beter remmen. Goed voor de veiligheid op de weg dus. In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden in de winter zelfs verplicht.

Rubber

Als het kouder wordt dan wordt rubber (het materiaal waar banden van gemaakt zijn) harder. De gewone autoband heeft bij een koude wintertemperatuur daardoor minder goed grip op de weg. Het rubber van winterbanden is zachter. Bij lage temperaturen remt een auto daarom beter op winterbanden.

Ander profiel

Winterbanden hebben een ander profiel (de groefjes in de band) dan zomerbanden. Ook dat geeft meer grip op gladde wegen. Een winterband is dus niet alleen met sneeuw en ijs veiliger dan gewone zomerbanden.

Ook als het koud is remt de winterband beter. In een dik pak sneeuw helpen zelfs winterbanden niet meer. Dan kun je sneeuwkettingen om je banden doen.

Veiliger

Winterbanden zijn in de winter dus een stuk veiliger op de weg. Kun je dan niet het hele jaar op winterbanden rijden? Het antwoord is nee. In de zomer heb je met winterbanden juist een langere remweg dan met gewone zomerbanden.

Het rubber van de winterband wordt in de warme zomer te zacht om goed te kunnen remmen. Bovendien is het profiel van de winterbanden ontworpen voor natte of besneeuwde wegen. Op droge, warme wegen remmen zomerbanden het beste.

Bron: ANWB

Weet jij ook...

Waarom je strooit met gladheid?

Hoe koud kan het in Nederland worden?