Waarom is het toetsenbord niet op alfabet?

Wetenschap & Techniek
Witte toetsen op een toetsenbord

Is het je wel eens opgevallen dat de toetsen op je toetsenbord niet op volgorde staan? Waarom is dat eigenlijk? Willem Wever zoekt het antwoord voor je uit. 

Verschillende versies

Er bestaan verschillende soorten toetsenbord-indelingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Chinese toetsenbord? Maar de meeste gebruikte indeling is de QWERTY-indeling, genoemd naar de eerste 6 letters van de bovenste letterrij. Dit is ook de indeling die we in Nederland gebruiken.

Lees ook: Hoe werkt een typmachine? 

QWERTY

De QWERTY-indeling is bedacht in de tijd van de typemachine. De uitvinder van de eerste schrijfmachine, Christopher Sholes, had op zijn eerste model de letters op het toetsenbord in alfabetische volgorde gezet. Bij snelle typers leverde dit problemen op. In de alfabetische indeling liggen sommigen letters die je veel gebruikt namelijk naast elkaar. De handgebouwde eerste typemachine functioneerde zo traag dat de letterstangetjes vaak tegen elkaar botsten en klem bleven zitten.

Sholes verplaatste daarop een aantal letters in het mechaniek, waardoor ook de volgorde op het toetsenbord veranderde. Daardoor kwamen de letterstangen minder snel in botsing met elkaar. Na lang puzzelen ontstond zo de typemachine met het QWERTY-toetsenbord, dat rond 1873 in productie werd genomen bij Remington.

Lees ook: Hoe worden laptops gemaakt?

Computers

Nu we met computers werken zouden we het QWERTY-toetsenbord natuurlijk kunnen vervangen door een ABCD-toetsenbord. Omdat de meeste mensen inmiddels gewend zijn blijft het toetsenbord toch zoals het is.

Weet je ook hoe...

Je letters op een t-shirt drukt?
Wie de muzieknoot heeft uitgevonden?