Wie heeft de muzieknoot uitgevonden?
De muzieknotatie is vanaf de oude Grieken langzaamaan ontstaan. Steeds werd er iets bij bedacht om de muziek nauwkeuriger weer te geven. Eerst begon het met de toonhoogte, later hoelang de noot aangehouden moet worden en nog later werd ook 'de expressie' vastgelegd.
Als je een muziekinstrument gaat spelen, ga je meestal ook muzieknoten lezen. Aan muzieknoten kun je zien welke toon je moet spelen en ook hoe lang die toon moet zijn. Overal in de wereld zijn de muzieknoten hetzelfde.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen begonnen de mensen eigenlijk met het vastleggen van muziek op papier. Daarvoor hadden de Oude Grieken al een systeem bedacht met letters van A t/m G, maar deze letters gaven alleen de hoogte van de noot aan en niet hoelang de toon vastgehouden moest worden.
Notenbalk
In de middeleeuwen vond de Katholieke kerk het belangrijk dat de kerkliederen overal hetzelfde werden gezongen. Ze ontwikkelden toen het 'neumenschrift'. Dit was een soort notenbalk met streepjes erop. Eerst waren het alleen streepjes en later werd een vierlijnige notenbalk bedacht.
Nauwkeurig
De muzieknotatie is dus langzaamaan ontstaan. Steeds werd er iets bij bedacht om de muziek nauwkeuriger weer te geven. Eerst begon het met de toonhoogte, later hoelang de noot aangehouden moet worden en nog later werd ook 'de expressie' vastgelegd.