Hoe wordt Madurodam gebouwd?

Wetenschap & Techniek

Minihuisje

In Madurodam staan huizen, tuinen, bomen en auto’s. Eigenlijk net als bij jou in de straat, maar dan allemaal heel erg klein. Een minihuisje zoals in Madurodam noemen we een maquette. Een maquette is een hele kleine versie van een groot gebouw, soms wel 1000 keer zo klein.

Voordat een maquette in de kleine stad staat, is er heel wat werk aan voorafgegaan. Aan de maquette van Amsterdam Airport Schiphol is bijvoorbeeld twee jaar en vier maanden gewerkt.

Maquette

Op basis van bouwtekeningen berekenen de medewerkers van Madurodam hoe klein de ramen, deuren en bomen moeten worden. Daarvoor gebruiken ze honderden foto’s van het gebouw.

Lees ook: Wat doet een architect precies?

Vroeger werden de kleine huizen van hout gemaakt, nu van kunststof. Ze worden door een machine op maat gezaagd. Daarna zorgen mensen voor de afwerking van het gebouw.

Omdat de gebouwen allemaal erg klein zijn, kunnen ze gewoon in Madurodam zelf worden gemaakt en bijgeschilderd. De maquettes moeten ongeveer 30 jaar buiten staan en dus worden ze vaak opnieuw geschilderd.

Planten

Er ook veel aandacht besteed aan de omgeving van de maquettes. De planten zijn daar een belangrijk onderdeel van. Hiervoor worden echte bomen gebruikt. Om ze zo klein te houden worden de boompjes heel vaak geknipt. Als die bomen niet zouden worden geknipt, zouden ze wel 15 meter hoog kunnen worden.

Weet jij ook...

Wat de Zeven Wereldwonderen zijn?

Wie het Olympisch Vuur bedacht heeft?