Waar komt het Olympisch Vuur vandaan?

Waar komt het Olympisch Vuur vandaan?
Olympisch vuur in fakkels

Het Olympisch vuur is bedacht door de Nederlandse architect Jan Wils. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van het Olympisch Stadion in Amsterdam, de plek waar in 1928 de Olympische Spelen werden gehouden. Maar hoe is het vuur dan ontstaan?

De Marathontoren

Voor het Olympisch Stadion staat de Marathontoren. Een toren van 46 meter hoog die in 1928 vanuit heel Amsterdam te zien was. In 1926 sprak Jan Wils voor de eerste keer over de toren. Hij was er namelijk iets moois mee van plan.

Tegen de krant Het Vaderland zei hij: "Ik stel me daarvan veel voor. Het wordt een heele ijle toren. Er boven komt een groote schaal, waarin overdag een rookpluim kan opstijgen en 's avonds een vuurzuil."

Dit was heel goed bedacht van Wils, want met daglicht zie je rook tenslotte beter dan vuur, waar vuur juist in de nacht beter te zien is. Op de foto is de laatste test met het Olympisch vuur te zien voordat het in 1928 naar boven werd getakeld de Marathontoren op. 

Misverstand

Wils was dus de eerste die vuur toevoegde aan de Olympische Spelen. Één van de beroemdste symbolen ter wereld is dus Nederlands! Het is namelijk een misverstand dat de Grieken al in de Oudheid bij de klassieke Olympische Spelen een speciaal vuur aanstaken. Natuurlijk wisten zij wel hoe ze vuur moesten stoken, maar dat deden zij niet speciaal voor de Olympische Spelen.

De Olympische ringen

Fakkeltocht

Tijdens de Olympische Spelen in 1928 was er overigens nog geen fakkeltocht bij zoals wij nu gewend zijn. Het vuur werd toen namelijk gewoon aangestoken door een medewerker van de gemeente Amsterdam. Dit was zonder al te veel gedoe en plechtigheden.

Pas tijdens de Spelen van 1936 in Berlijn - de beruchte nazi-Spelen van Adolf Hitler - werd in Olympia het vuur ontstoken door actrices die speelden alsof ze priesteressen waren uit de Oudheid.

Vanuit Olympia liep de fakkeltocht vervolgens naar de stad waar de Spelen dat jaar worden gehouden. En zo gebeurt dat tegenwoordig nog steeds, waarbij wordt gedaan alsof de oude Grieken het Olympisch Vuur hebben uitgevonden. Maar dat is dus helemaal niet zo, want het is door Jan Wils bedacht! 

Bron: Jurry van de Vooren, Sporthistoricus, eigenaar Sportgeschiedenis.nl en werkt voor Olympisch Stadion in Amsterdam en VPRO Geschiedenis. 

Challenges