Hoe werkt lijm?
Je gebruikt het vast wel eens tijdens het knutselen, lijm. Het plakkerige goedje is niet alleen leuk om mee te spelen het is ook super handig om dingen te repareren. Maar hoe werkt lijm eigenlijk? Willem wever weet het!
Glue
In Engeland heet het glue. In het Frans hebben ze het over colle. In Duitsland vragen ze naar der Leim. In Finland zeggen ze liima en in Zweden heet het lim. En in Nederland hebben we het gewoon over lijm. Maar hoe kan het nou dat lijm niet aan de binnenkant van de tube blijft plakken?
Lees ook: Waarom plakt lijm normaal wel en niet aan het potje? (van de lijm)?
Bindmiddel
Lijm plakt doordat er bindmiddel in zit. Het bindmiddel is het belangrijkste bestanddeel van een lijm. Dit bindmiddel heet met een moeilijk woord: polymeren. Dat zijn lange chemische ketens die een soort 'bruggen' vormen tussen de delen die aan elkaar gelijmd worden.
Lees ook: Hoe worden stickers gemaakt?
Oplosmiddel
In de lijm zit ook oplosmiddel. Het oplosmiddel zorgt ervoor dat de lijm niet kleeft als het in de tube zit en dat hij smeerbaar is als het uit de tube komt. Als de lijm uit de tube komt, verdampt het oplosmiddel in de lucht. Daardoor droogt de lijm.
Giftig
Bij lijm met een gevaarlijk giftig oplosmiddel zie je vaak een vlam of een kruis op de verpakking staan. Dit is een waarschuwing: als je bij deze lijm bijvoorbeeld vuur houdt, kan de lijm vlam vatten.
Weet je hoe...
Glitter gemaakt wordt?
Hoe ze plakband maken zonder dat het aan elkaar kleeft?