Hoe maken ze plakband zonder dat alles aan elkaar blijft kleven?

Wetenschap & Techniek
plakband

Fabriek
Plakband wordt in de fabriek gemaakt. Het wordt gemaakt van plastic. Op het plastic komt aan één kant een laagje met warme kleefstof, wordt ook wel 'hot melt' genoemd. Daar zitten de volgende stoffen in: synthetisch rubber, om het flexibel te maken. Een UV-beschermer, die voorkomt dat het uitdroogt en verkleurt. En een anti-oxidant, dat is een stof die ervoor zorgt dat het niet veroudert. En synthetische hars, die het plakkerig maakt. Zogenaamde pigmentatie-olie geeft het zijn kleur (bijvoorbeeld geel/bruin).

Machine
Het plastic zit eerst op grote spoelen (rollen). Een automatische spanningsregelaar zorgt dat de machine het plastic gelijkmatig lostrekt. Zo scheurt het niet. Tijdens het afwikkelen wordt er een oplosmiddel op het plastic gedaan zodat het niet aan elkaar plakt.

Plakken
Nu moet het plastic nog gaan plakken. Eén kant wordt bedekt met een laagje warme kleefstof, de 'hot melt'. De hot melt gaat in een voorverhitte tank, waarin het op 200 graden wordt gehouden om te voorkomen dat het hard wordt. De tank pompt het plakband naar een zogenaamde lijmmachine. Het teveel aan lijm wordt weggeveegd en de film wordt opgerold. En daar gaat het plakband.

Lijm hard 
Een koelingsroller zorgt meteen voor de harding van de lijm. Een apparaat controleert of de laag kleefstof overal even dik is. Zo niet, dan geeft hij automatisch aan de pomp door dat de productie aangepast moet worden. Nu wordt het plakband op spoelen gewonden.

Op maat
Later wordt het plakband op maat gesneden, de spoelen gaan dan langs een rij mesjes.