Naar vraag & antwoord

Hoe werkt een autosloperij en wat doen ze met het pakketje wat overblijft? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe werkt een autosloperij en wat doen ze met het pakketje wat overblijft?

Youp Thomas stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

In Nederland rijden miljoenen auto's rond. Elke dag komen er nieuwe bij. Maar er gaan ook elke dag auto's weg. Oude auto's die niet meer door de APK (keuring) komen bijvoorbeeld. Tijdens zo'n keuring wordt gekeken of de auto nog veilig is. Auto's die ouder zijn dan twee jaar, worden elk jaar opnieuw gekeurd. Worden ze afgekeurd, dan moeten ze gesloopt worden. Ook auto's die na een ongeluk niet meer gerepareerd kunnen worden, gaan naar een autosloperij.

Een auto die bij een autosloperij komt, wordt eerst op een grote stapel gegooid. Dat gebeurt met een hijskraan. Een sloper gebruikt allerlei gereedschappen bij het slopen. Grote scharen en tangen en automatische schroevendraaiers. Vroeger waren er in Nederland wel 2000 autosloperijen. Veel kleine sloperijen zijn nu verdwenen. Er zijn er nu nog ongeveer 500.
Als alle losse onderdelen uit de auto zijn gehaald, blijft er een kaal wrak over. Dat bestaat helemaal uit ijzer. Het wrak gaat in de shredder. Dat is een grote machine die de auto plet en in stukjes snijdt. De auto komt als schroot weer uit de shredder. De stukken schroot zijn zo groot als een vuist. Dan gaan de stukken naar metaalfabrieken. Die smelten de stukken en verkopen ze. Bijvoorbeeld aan autofabrieken. Dan kunnen er nieuwe auto's van worden gemaakt. Recycling noemen we dat: van oude spullen weer nieuwe spullen maken.

Youp Thomas stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!