Hoe werkt chromakey?

Wetenschap & Techniek
mensen die voor een groen scherm staan

Blauwe en groene schermen

Chroma key (ook wel blue- of green-screening genoemd) komt uit de studio’s van Hollywood en is een eenvoudige en betaalbare manier voor het realiseren van de meest spectaculaire en fantasievolle producties. Het werkt als volgt: 

- Je fotografeert of filmt je onderwerp, bijvoorbeeld een groepje mensen, voor een geheel blauwe of groene achtergrond.
- Op de computer kan vervolgens de blauwe of groene achtergrond doorschijnend worden gemaakt.
- Door daarna een tweede video-opname of foto op het tweede videospoor te plaatsen, lijkt het alsof het onderwerp in een heel andere omgeving staat, dan in werkelijkheid het geval is.

Indruk

Hierdoor kan de indruk gewekt worden dat iemand bijvoorbeeld vliegt of op een tropisch eiland zit. Grote decors zijn hierdoor niet noodzakelijk, en er kan zelfs met verschillende achtergronden tegelijkertijd gewerkt worden. Een van de bekendste toepassingen is het weerbericht op de televisie.

Weerbericht

De weerman of –vrouw staat voor een blauw scherm en ziet op een monitor waar de zon schijnt en waar het gaat regenen en kan dat voor de kijker aanwijzen. De kijker ziet vervolgens de landkaart met regenwolken of een zonnetje gewoon achter de weerman of –vrouw staan. Maar Willem Wever gebruikt ook chroma key! De leader van Willem Wever, het filmpje waarin je eerst Jetske en nu Ewout ziet rijden in de kever en over een paddestoel ziet springen, is ook voor een groene wand opgenomen.

Zien hoe het werkt? Kijk op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=w6brdwY-dvU