Hoe krijg je een belletje in een waterpas?
Het is je vast wel eens opgevallen dat er een belletje in de vloeistof zit van een waterpas. Maar hoe komt dat belletje daar? Willem Wever heeft het antwoord voor je!
Wat is een waterpas ook alweer?
Een waterpas wordt gebruikt om te kijken of iets helemaal recht staat. Neem bijvoorbeeld een gemetseld muurtje. Het belletje in de waterpas moet precies tussen de twee streepjes komen als je het instrument op het muurtje zet, want dan is ‘ie horizontaal!
Glazen flessen
In 1661 is de eerste moderne waterpas uitgevonden, maar daarvoor werd ook al een soort waterpas gebruikt. Dit waren gewone glazen flessen gevuld met wat water en een beetje lucht. De moderne waterpas zoals wij die kennen, zit eigenlijk nog steeds hetzelfde in elkaar.
Speciale vloeistof
Het glazen buisje (de libel) in de waterpas is eigenlijk een heel klein flesje. Dat flesje wordt gevuld met een speciale vloeistof. Die vloeistof kan goed tegen temperatuurwisselingen en kan makkelijk bewegen in het buisje. Als je er water in doet, zou het buisje in de winter bevriezen en kapot springen.
Nauwkeurig werkje
Met een naald wordt er dan een klein beetje vloeistof uit het flesje gezogen. Hoeveel vloeistof eruit wordt gezogen is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en dit gaat heel precies. Een beetje teveel of te weinig maakt de waterpas minder precies. Er komt vervolgens een dopje op en deze wordt met een speciale techniek afgesloten zodat er geen lucht bij kan komen. Het glazen buisje (de libel) wordt horizontaal in de waterpas gezet en nu zie je de luchtbel in het buisje heen en weer bewegen.
Bron:
Dorien Sleyfer, marketing coördinator van Hultafors