Hoe kan een televisie zoveel kleuren bevatten?
Een televisie bevat eigenlijk alle kleuren die we kennen, hoe kan dat eigenlijk? Willem Wever zoekt het uit.
Drie kleuren
Op je televisie kun je heel veel kleuren zien, maar eigenlijk zitten er maar drie kleuren in, namelijk rood, groen en blauw. Deze kleuren worden de additieve primaire kleuren genoemd. Met deze hoofdkleuren kun je alle andere kleuren maken.
Alle kleuren
Als je bijvoorbeeld rood en blauw licht met elkaar mengt, krijg je de kleur magenta, een paarsroze kleur. Als je rood en groen licht mengt, krijg je een geel licht en als je blauw en groen licht mengt, krijg je de kleur cyaan. Tot nu toe weet je alleen nog maar hoe je met rood, groen en blauw licht de kleuren magenta, geel en cyaan kunt maken. Hoe zit het dan met al die andere kleuren? Nou, als je de lichtsterkte van de drie kleuren verandert, kun je echt alle kleuren maken!
Proefje
Er is een leuk proefje dat je zelf thuis kunt doen. Hiervoor heb je drie zaklampen en doorzichtige folie in de kleuren rood, groen en blauw nodig. Doe de kleurenfolie over de zaklampen. Doe alle lichten uit en schijn met de zaklampen op de muur een zorg dat je op hetzelfde punt richt. Probeer maar eens uit hoeveel kleuren jij kunt maken!
Dit is ook leuk om te lezen:
Waarom zijn wit en zwart geen kleuren?
Welke effect heeft kleur op de smaak van eten?
Hoe kan het dat de kleur wit kouder is dan de kleur zwart?