Hoe is de dikke Van Dale ontstaan?

Wetenschap & Techniek
boek

De Van Dale is een oud woordenboek. Hij dankt zijn naam aan de Zeeuwse schoolmeester Johan Hendrik van Dale. Deze meneer Van Dale is in 1867 met het woordenboek begonnen.

Niet alleen

Hij schreef niet alles uit zijn hoofd op. Hij bewerkte voor zijn eigen woordenboek een nog ouder woordenboek. Schoolmeester Van Dale is niet oud genoeg geworden om zijn woordenboek af te schrijven. Andere mensen hebben de eerste editie van zijn boek afgemaakt.

Wisselende woorden

De Van Dale was niet meteen zo'n dik boek. In de twintigste eeuw werd hij langzaam aan steeds dikker omdat er steeds meer woorden bijkwamen. Er komen trouwens niet alleen woorden bij, er worden ook woorden uit het boek gehaald. Dat zijn dan vooral verouderde woorden, die we niet meer gebruiken.

Wist je dat je in de Nederlandse taal oneindig veel woorden kunt maken? Dat komt omdat je in onze taal samenstellingen kunt maken. Dit betekent dat je van twee (of meer) woorden een nieuw woord maakt!

Bekijk ook: Wie heeft het boek Max Havelaar geschreven?

In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot het hele dikke, driedelige boek die we nu hebben. Dit is alweer de veertiende druk van het woordenboek. Deze editie is in 2005 uitgekomen. Wist je dat veel mensen de Van Dale ook wel de dikke Van Dale noemen? Omdat hij zo dik is. Maar officieel heet het boek dus de Van Dale! 

Weet jij ook...

Wie de boekdrukkunst heeft uitgevonden?

Hoe een boek wordt gemaakt?