Hoe plast een astronaut in de ruimte?

Hoe plast een astronaut in de ruimte?
Hoe plast een astronaut in de ruimte?

Astronauten moeten natuurlijk ook plassen en omdat ze in de ruimte geen zwaartekracht voelen, kan alles gaan rondzweven. VIES! Plassen in de ruimte gaat dus niet zomaar. Maar hoe dan wel? Willem Wever weet het antwoord.

Plassen met een stofzuiger

Als je, net als André Kuipers in 2012, in het International Space Station (het ISS) bent, dan is er speciaal voor mannen een ruimtetoilet met een soort stofzuigerslang. Die moet je goed aan je zelf 'aansluiten'. Als de 'stofzuiger' dan aan is, kan je plassen.

Lees ook: Word je ook jarig op de maan?

Poepen in de ruimte

Voor vrouwelijke astronauten en als je een grote boodschap moet doen, is er een ruimtetoiletpot. Die werkt ook met een soort stofzuiger. Hier moet je heel precies op gaan zitten. Dat valt niet mee als er geen zwaartekracht is! Je moet naar de toiletpot toe zweven en jezelf met een soort snelbinders erop vastmaken. Daarna zet je de 'stofzuiger' aan en dan kan je je gang gaan. Er zijn wel eens 'ongelukjes' aan boord gebeurd, maar dan geldt ook: de vervuiler ruimt alles op. Rondvliegende drollen zie je dus niet zo snel.

Astronauten in luiers

Als astronauten buiten hun ruimteschip werken en hun astronautenpak aanhebben, kan je niet zomaar even naar binnen, je pak uitdoen en plassen. Daarom dragen ze onder hun astronautenpak een soort luier.  

BRON: Rob van den Berg, Space Expo Noordwijk

Weet jij ook ...

 

Rate this article

  • love 23% love
  • lol 31% lol
  • omg 17% omg
  • pff 29% pff
site-footer-logo