Hoe plast een astronaut in de ruimte?

Wetenschap & Techniek
Hoe plast een astronaut in de ruimte?

Naar het toilet gaan in de ruimte is een stuk moeilijker dan op de aarde. In de ruimtevaartschepen zijn er speciale ruimtetoiletten. Als deze toiletten niet zouden bestaan zou al het plas de lucht in vliegen. Tijdens de lancering, de landing of een wandeling buiten het ISS kunnen astronauten echter niet naar het ruimtetoilet. Ze dragen dan een luier onder hun pak.

Plassen met een stofzuiger

Als je, net als André Kuipers in 2012, in het International Space Station (het ISS) bent, dan is er speciaal voor mannen een ruimtetoilet met een soort stofzuigerslang. Die moet je goed aan je zelf 'aansluiten'. Als de 'stofzuiger' dan aan is, kan je plassen.

Poepen in de ruimte

Voor vrouwelijke astronauten en als je een grote boodschap moet doen, is er een ruimtetoiletpot. Die werkt ook met een soort stofzuiger. Hier moet je heel precies op gaan zitten. Dat valt niet mee als er geen zwaartekracht is! Je moet naar de toiletpot toe zweven en jezelf met een soort snelbinders erop vastmaken. Daarna zet je de 'stofzuiger' aan en dan kan je je gang gaan. Er zijn wel eens 'ongelukjes' aan boord gebeurd, maar dan geldt ook: de vervuiler ruimt alles op. Rondvliegende drollen zie je dus niet zo snel.

Astronauten in luiers

Als astronauten buiten hun ruimteschip werken en hun astronautenpak aanhebben, kan je niet zomaar even naar binnen, je pak uitdoen en plassen. Daarom dragen ze onder hun astronautenpak een soort luier.  

BRON: Rob van den Berg, Space Expo Noordwijk