Wat zijn bedreigde diersoorten?

Dieren en planten
Neushoorn met kalf

Bedreigde diersoorten zijn dieren die steeds minder voorkomen en waarvan we bang zijn dat ze uiteindelijk verdwijnen. Ze worden dus met uitsterven bedreigd. Als een diersoort is uitgestorven, betekent dat het laatste levende dier van die soort is doodgegaan.

Hoe kan een diersoort uitsterven?

De mensen zijn de grootste bedreiging voor dieren. Zij kunnen direct een diersoort bedreigen door dieren dood te maken voor jacht. Ook bestaat er handel in bijvoorbeeld huiden van dieren, waardoor mensen de dieren doodmaken.

Gekapt bos van bovenaf

Woongebieden worden kleiner

Een dier kan ook uitsterven als zijn woongebied niet meer bestaat. Dit gebeurt vaak ook door mensen, omdat zij bossen kappen of het water vervuilen. Ook door het broeikaseffect worden de woongebieden van veel dieren kleiner.

Hoe weten we welke diersoorten bedreigd worden?

De IUCN is een organisatie die zich over de hele wereld inzet voor de bescherming van de natuur. Zij houden op hun ‘rode lijst’ bij welke dier- en plantensoorten worden bedreigd.

Jaguar

Welke bedreigde diersoorten bestaan er?

Bijna 1 op de 3 diersoorten worden bedreigd. Bedreigde diersoorten waar veel zorgen over zijn, zijn onder andere:Jaguars

Orang-oetans
Panda’s
Neushoorns
Haaien
Walvissen
Leeuwen
Olifanten
Tijgers
Dolfijnen
Zeeschildpadden
IJsberen
Luipaarden