Top 10 slimste dieren van de hele wereld

Dieren en planten
twee cheetahs naast elkaar

Dat dieren slim zijn, wist je vast al wel. Ze gebruiken de meest toffe en gekke trucjes om bijvoorbeeld een vijand te slim af te zijn, of om aan eten te komen. Hieronder een top tien van de slimste dieren ter wereld!

10. De dolfijn bespioneert

De twee hersenhelften van een dolfijn slapen om de beurt. Dolfijnen dobberen dus rond met één oog open! Zo zien ze altijd gevaar aan komen. Hoe slim is dat?! Probeer dit niet thuis, want jij jouw hersenen werken niet zo.

9. Het lieveheersbeestje maakt zichzelf smerig

Heb jij wel eens een lieveheersbeestje opgepakt? Dan zie je vaak geel spul uit zijn lijfje komen. Dat smaakt enorm bitter en vies! Dus als een vogel hem aanziet voor een lekker hapje, wordt hij gauw weer uitgespuugd omdat de vogel schrikt van de bittere smaak. Slim!!

8. Apen vallen nooit te pletter

Bijna alle apen hebben een lange staart. Deze hebben ze niet zomaar! Die staart gebruiken ze als houvast om de bomen lekker rond te slingeren! Anders zouden ze zo uit de boom vallen.

7. De inktvis maakt een rookgordijn

De inktvis maakt inkt. Dit doen ze om aan gevaar te ontsnappen. Als er een roofdier aan komt zwemmen, spuit hij de inkt om zich heen. Zo ontstaat er een soort rookgordijn en ziet het roofdier niets meer!

6. Mollen… zie je gewoon nooit

Wat nou rookgordijnen, half slapen en bittere smaakjes uitpoepen… Je kunt je ook gewoon verstoppen! Mollen leven altijd onder de grond. Ze maken een supergroot gangenstelsel, en daar leven ze in.

5. Het stinkdier vergast zijn vijand

Als een stinkdier zich bedreigd voelt, spuit hij een kleverig, enorm stinkend goedje in de ogen van de vijand. Deze wordt dan verblind en door de geur gaan ze meteen weg. Niet te harden die lucht joh! Laat maar eens een scheet in de buurt van je broertje of zusje, rennen dat ze doen!

4. Pinguïns herkennen elkaar uit duizenden!

Pinguins zien er allemaal hetzelfde uit. De beesten leven in kolonies van duizenden tegelijk! Hoe vindt een babypinguïn zijn moeder dan terug? Hun stemmen zijn allemaal uniek, ze blijven gewoon roepen tot een een bekend geluid horen en daar lopen ze dan op af!

3. Kameleons praten met kleurtjes!

Kameleons gebruiken niet hun stem, maar hun huid om met elkaar te kletsen! Als ze boos, verdrietig of juist verliefd zijn, krijgen ze een mooi kleurtje op hun huid. De kameleons herkennen de kleuren bij elkaar. Zouden ze dan ook groen worden, als ze heeeel misselijk zijn?!

2. De cheetah neemt de benen!

Een cheetah kan heel snel rennen, wel 100 kilometer per uur! En dat is maar goed ook, want hij is al zijn vijanden te slim af, door gewoon keihard weg te rennen. 

1. De blauwe vinvis is te groot om op te eten!

Dat is slim, gewoon zo ongelooflijk groot worden dat je niet opgegeten kán worden door een vijand! De blauwe vinvis weegt wel 120.000 kilo en is ongeveer 27 meter lang. Dat is toch bizar?! Er is geen dier wat een hapje van hem wil nemen, omdat het gewoon niet in z’n mond past!