Hoe komen teken aan de ziekte van Lyme?

Dieren en planten
Volgezogen teek op een blad

Een teek komt aan de ziekte van Lyme door een dier te bijten dat een bacterie met zich meedraagt, de borelia bacterie. De teek heeft bloed nodig, maar door een besmet dier te bijten raakt de teek zelf ook besmet. Als een teek daarna een ander dier of een mens bijt, komt die bacterie via de spuug van de teek in het bloed terecht. Zo kunnen teken andere dieren of mensen besmetten met de ziekte van Lyme. 

Teken

Teken zijn kleine parasitaire beestjes, die lijken op platte spinnetjes. Parasitair betekent dat ze leven op of zich voeden met dieren of planten. In het geval van de teek voeden ze zich met bloed van dieren of mensen. Vrouwtjesteken hebben dat bloed nodig om te kunnen groeien.

Andere dieren

Sommige dieren dragen een bacterie met zich mee die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dit is de borrelia bacterie. Wanneer een teek een besmet dier bijt komt de bacterie in de teek terecht. Wanneer de besmette teek een niet besmet dier of een mens bijt, krijgt deze via het spuug van de teek de borrelia bacterie in zijn bloed. Het dier of de persoon is dan besmet.

Ontstaan

Hoe de borrelia bacteriën zijn ontstaan weten we niet. Ze komen oorspronkelijk uit Europa en zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Borrelia bacteriën zien er bijzonder uit: als super kleine slingertjes. Ze zijn alleen te zien met een sterke microscoop. Teken kunnen naast borrelia bacteriën ook tientallen andere soorten ziekteverwekkende beestjes in zich hebben.

Besmet maar niet ziek

Veel dieren krijgen zelf niet de ziekte van Lyme ook al zit de bacterie in hun bloed. Besmet maar niet ziek heet dat. Honden, katten en paarden kunnen net als mensen wel de ziekte van Lyme krijgen.

Rode vlek

Van de 100 mensen die door een teek gebeten worden, krijgen 2 of 3 mensen de ziekte van Lyme. Bij het begin van de ziekte van Lyme krijg je vaak een rode vlek op je huid. Deze vlek zit meestal op de plek waar de teek je gebeten heeft. 

Goed controleren

Je voelt niks als een teek je bijt, daarom is het belangrijk om je goed te controleren als je in een bos of hoog gras hebt gelopen.Als mensen gebeten worden door een teek, kunnen ze de ziekte van Lyme krijgen. 

Klachten

Hoofdpijn, koorts, je beroerd voelen, erg moe zijn en pijn aan je spieren en gewrichten zijn klachten die veel mensen krijgen door de ziekte van Lyme. Je kunt ook last krijgen van hartklachten, tintelingen, doofheid en verlamming. Sommige mensen blijven zelfs langdurig en ernstig ziek.

T-rex

In doorzichtig bruin steen (barnsteen) van meer dan 65 miljoen jaar oud zijn teken gevonden. Dit betekent dat een dinosaurus misschien wel door teken gebeten kon worden. Een Tyrannosaurus Rex met de ziekte van Lyme, stel je voor! 

Old Lyme

De ziekte van Lyme is vernoemd naar een kleine stad in Amerika, Old Lyme. Daar werd in de jaren zeventig voor het eerst ontdekt dat de koorts en de gewrichtsklachten van schoolkinderen en volwassenen door borrelia bacteriën werden veroorzaakt.

Bron: Kees Niks, Lymevereniging