Naar vraag & antwoord

Hoe komen teken aan de ziekte van Lyme? Dieren en planten

Bekijk antwoord
Hoe komen teken aan de ziekte van Lyme?
Hoe komen teken aan de ziekte van Lyme?
Volgezogen teek op een blad

Jadey stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Teken zijn kleine parasitaire beestjes, die lijken op platte spinnetjes. Parasitair betekent dat ze leven op of zich voeden met dieren of planten. In het geval van de teek voeden ze zich met bloed van dieren of mensen.

Lyme
Vrouwtjesteken hebben dat bloed nodig om te kunnen groeien.

Daarom bijten ze dieren zoals muizen, eekhoorns, schapen, vogels en herten, maar ook mensen. Daar voel je niks van. Als mensen gebeten worden door een teek, kunnen ze de ziekte van Lyme krijgen. Maar hoe komen die kleine beestjes aan de ziekte van Lyme?

Andere dieren
Sommige dieren dragen een bacterie met zich mee die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dit is de borrelia bacterie. Wanneer een teek een besmet dier bijt komt de bacterie in de teek terecht. Wanneer de besmette teek een niet besmet dier of een mens bijt, krijgt deze via het spuug van de teek de borrelia bacterie in zijn bloed. Het dier of de persoon is dan besmet.

Besmet maar niet ziek
Veel dieren krijgen zelf niet de ziekte van Lyme ook al zit de bacterie in hun bloed. Besmet maar niet ziek heet dat. Honden, katten en paarden kunnen net als mensen wel de ziekte van Lyme krijgen.

Lees ook: Kunnen teken overleven zonder bloed te zuigen bij een mens of dier?

Rode vlek
Van de 100 mensen die door een teek gebeten worden, krijgen 2 of 3 mensen de ziekte van Lyme. Bij het begin van de ziekte van Lyme krijg je vaak een rode vlek op je huid. Deze vlek zit meestal op de plek waar de teek je gebeten heeft. 

Klachten

Hoofdpijn, koorts, je beroerd voelen, erg moe zijn en pijn aan je spieren en gewrichten zijn klachten die veel mensen krijgen door de ziekte van Lyme. Je kunt ook last krijgen van hartklachten, tintelingen, doofheid en verlamming. Sommige mensen blijven zelfs langdurig en ernstig ziek.

Ontstaan
Hoe de borrelia bacteriën zijn ontstaan weten we niet. Ze komen oorspronkelijk uit Europa en zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Borrelia bacteriën zien er bijzonder uit: als super kleine slingertjes. Ze zijn alleen te zien met een sterke microscoop. Teken kunnen naast borrelia bacteriën ook tientallen andere soorten ziekteverwekkende beestjes in zich hebben.

T-rex
In doorzichtig bruin steen (barnsteen) van meer dan 65 miljoen jaar oud zijn teken gevonden. Dit betekent dat een dinosaurus misschien wel door teken gebeten kon worden. Een Tyrannosaurus Rex met de ziekte van Lyme, stel je voor! 

Old Lyme
De ziekte van Lyme is vernoemd naar een kleine stad in Amerika, Old Lyme. Daar werd in de jaren zeventig voor het eerst ontdekt dat de koorts en de gewrichtsklachten van schoolkinderen en volwassenen door borrelia bacteriën werden veroorzaakt.

Weet jij ook...

Waarom aderen blauw zijn en je bloed rood is?

Hoe lintwormen ontstaan in het lichaam van eens mens?

Bron: Kees Niks, Lymevereniging

Jadey stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges