Waarom staan flamingo's op één poot?

Dieren en planten
flamingo één poot

Je hebt vast wel eens in een dierentuin of op een foto gezien dat flamingo's vaak op één poot staan. Waarom doen ze dat eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!

Relaxen

Flamingo's zijn elegante dieren die meestal op één poot staan. Als flamingo's op één poot staan, dan is dit een manier om te relaxen: ze voelen zich dan op hun gemak. Dat flamingo's op één poot staan, heeft daarnaast veel te maken met de temperatuurregeling van hun lichaam.

Lekker warm

De roze vogels staan vaak met hun poten in koud water. Door op één poot te staan, kunnen zij goed de andere poot warm houden. Door te wisselen blijft er steeds één poot warm, want de andere poot zit dan lekker warm tussen de veren bij de buik. Als het buiten wat frisser is, zie je dan ook vaker dat flamigo's meer op één poot staan. Zo blijven ze lekker warm!

Op slot

Hoe kan het dat flamingo's zo goed op één poot blijven staan? Als je goed kijkt, dan zie je dat de vogels de poot precies onder het midden van hun lichaam neerzetten. Zij zetten hun poot als het ware 'op slot'. Het gebogen deel is de enkel van de flamingo. Door de zwaartekracht blijven de dieren in deze positie staan. De flamingo's zijn sterren in het bewaren van hun evenwicht: zij slapen zelfs op één poot en verstoppen dan hun kop in de veren op hun borst.

Andere vogels

Naast flamigo's zijn er ook veel andere vogels die op één poot slapen. Parkieten, papegaaien, reigers en ibissen doen het ook allemaal. Ze nemen deze houding aan om dezelfde redenen als de flamingo's. De pinguïn is hierbij een uitzondering: deze zwart-witte vogel slaapt veel liever op zijn buik!

Bron: Sander Drost, dierverzorger bij DierenPark Amersfoort