Waarom zijn sommige appels groen en niet rood?

Dieren en planten
granny smith

De rode appel bestaat al heel lang, vroeger waren eigenlijk alle appels rood. Totdat 150 jaar geleden mensen ontdekten dat je verschillende appelsoorten met elkaar kunt kruisen. Appels zijn door het kruisen niet meer allemaal rood, maar kunnen ook groen worden. De eerste groene appel, de Granny Smith, werd in 1868 door Maria Ann Smith ontdekt. De groene appel ontstond toen per ongeluk, omdat Maria twee pitten van twee appelsoorten op een hoop had gegooid

Eerste planten en dieren

Het is natuurlijk ook handig om te weten waar de rode appel vandaan komt. Miljarden jaren geleden ontstonden de eerste planten en dieren. De planten wilden blijven leven. Om te blijven leven moesten hun zaden verspreid worden.

Evolutie

Langzaamaan ontdekten de planten dat dieren roden vruchten opaten. De dieren poepten weer ergens anders de zaden uit. Planten met rode vruchten werden beter verspreid. Zo kwamen steeds meer planten met rode vruchten. Dit is een vorm van een evolutie. Deze evolutie heeft er voor gezorgd dat appels rode vruchten heeft.

Kruisen appelsoorten

Ongeveer 150 jaar geleden zijn mensen er achter gekomen hoe ze dit proces aan kunnen passen, namelijk door het kruisen van twee appelsoorten. Boomkwekers zijn toen op zoek gegaan naar nieuwe lekkere appelsoorten. Kruisen betekent dat het stuifmeel van de ene appelboom op de stamper van de andere boom komt.

Eerste groene appel

In 1868 heeft een vrouw genaamd Maria Ann Smith de ‘Granny Smith’ ontdekt: de eerste echte groene appel. Maria Ann Smith had zonder dat ze het door had twee bomen gekruist, precies wat boomkwekers en appelboeren nu doen. Maria Ann Smith had de pitten van twee soorten bij elkaar op een hoop gegooid en door toeval kruisten de twee soorten. De ‘Granny Smith’ ontstond toen.

Feest

Nu hebben de boomkwekers veel betere technieken en zijn expres meer soorten groene appels ontstaan. Maar nog steeds is de ‘Granny Smith’ de echte groene appel, met zelfs elk jaar een feest in het dorp waar Maria Ann Smith woonde.

Bron: Bomen enzo - Pieternella v.d. Bijl-de Jong