Waarom zijn sommige appels groen en niet rood?

Waarom zijn sommige appels groen en niet rood?
granny smith

Eerste planten en dieren
Om deze vraag goed te beantwoorden is het eerst handig om te weten waar de rode appel vandaan komt. Miljarden jaren geleden ontstonden de eerste planten en dieren. De planten wilden blijven leven. Om te blijven leven moesten hun zaden verspreid worden.

Evolutie
Langzaam aan ontdekten de planten dat dieren roden vruchten opaten. De dieren poepten weer ergens anders de zaden uit. Planten met rode vruchten werden beter verspreid. Zo kwamen steeds meer planten met rode vruchten. Dit is een vorm van een evolutie. Deze evolutie heeft er voor gezorgd dat appels rode vruchten heeft.

Kruisen appelsoorten
Ongeveer 150 jaar geleden zijn mensen er achter gekomen hoe ze dit proces aan kunnen passen, namelijk door het kruisen van twee appelsoorten. Boomkwekers zijn toen op zoek gegaan naar nieuwe lekkere appelsoorten. Kruisen betekent dat het stuifmeel van de ene appelboom op de stamper van de andere boom komt.

Eerste groene appel
In 1868 heeft een vrouw genaamd Maria Ann Smith de ‘Granny Smith’ ontdekt: de eerste echte groene appel. Maria Ann Smith had zonder dat ze het door had twee bomen gekruist, precies wat boomkwekers en appelboeren nu doen. Maria Ann Smith had de pitten van twee soorten bij elkaar op een hoop gegooid en door toeval kruisten de twee soorten. De ‘Granny Smith’ ontstond toen.

Feest
Nu hebben de boomkwekers veel betere technieken en zijn expres meer soorten groene appels ontstaan. Maar nog steeds is de ‘Granny Smith’ de echte groene appel, met zelfs elk jaar een feest in het dorp waar Maria Ann Smith woonde.

Bron: Bomen enzo - Pieternella v.d. Bijl-de Jong

Challenges