Waarom prikken brandnetels?

Dieren en planten
Brandnetels

Jij bent vast wel eens geprikt door zo’n gemene brandnetel. Waarom prikken brandnetels? De brandnetel prikt uit zelfbescherming. Zo wordt hij niet opgegeten door planteneters.

Injectienaalden

Aan de bladeren en stengels zitten haren die ook brandharen worden genoemd. Dit zijn een soort piepkleine injectienaalden en hierin zit een stofje. Een injectienaald ken je vast wel, want die worden gebruikt als de dokter jou een prikje geeft.

Wat prikt er dan?

Op de (brand) haren zit een klein puntje. Raak je de plant aan, dan breekt dat puntje af en wordt er een stofje in je huid gespoten. Dat gaat jeuken, je krijgt bultjes en het doet vaak flink pijn.

Soms prikt de brandnetel niet

Die brandharen op de brandnetel staan schuin naar boven. Pak je een brandnetel van onderen vast dan zal de plant niet prikken.

Het goede doel van brandnetels

Brandnetels zijn niet alleen maar vervelend, ze hebben ook een goed doel. De rupsen van vlinders, zoals atalanta (dit is een soort vlinder), gebruiken de plant om van te eten. Je kunt ook thee maken van brandnetels, dat is namelijk goed voor jouw spijsvertering. Spijsvertering is het verteren van voedsel, zodat het een soort brandstof is voor je lichaam.

Bron: Tuinvlogster Loes van de Libelle