Wat zijn luizen?

Dieren en planten
Drie aapjes die elkaar aan het vlooien zijn

Wat is piepklein, leeft op je hoofd en zorgt voor flink wat jeuk? Hoofdluizen! De kleine insecten verspreiden zich razendsnel van persoon tot persoon. Maar wat doet een hoofdluis precies? Willem Wever weet het!

Ieniemienie

De hoofdluis is een piepklein insect. Hij wordt niet groter dan 2.5 tot 3 millimeter. Dat is nog kleiner dan een rijstkorrel! De kleur van de luis zelf is bruin of grijs en soms rood (als er bloed is gedronken). Ook zijn luizen een beetje doorschijnend waardoor hun kleur ook afhangt van de haarkleur van hun gastheer. De eitjes van een luis heten neten en worden gelegd op de haren. 

Jeuk

Waarom jeuken luizen zo? Je voelt er niets van als een luis je bijt. Wat je wel voelt is het speeksel van het insectje. Dit zorgt ervoor dat je bloed niet goed kan stollen en het dus ongestoord kan drinken. Dat speeksel irriteert je hoofdhuid en dat zorgt voor de jeuk!   

Fabeltje

Hoofdluizen leven op je hoofdhuid en bij je haarwortels. Ze drinken je bloed, maar ze zijn ongevaarlijk. In tegenstelling tot vlooien kan een hoofdluis geen ziektes overbrengen. Dat wil niet zeggen dat ze niet ongelooflijk irritant kunnen zijn! Hoofdluizen houden van schoonhaar. Het is dus een fabeltje dat luizen vooral in vies haar wonen. Vroeger was hoofdluis trouwens heel gewoon onder de westerse bevolking. Maar tegenwoordig komt het steeds minder voor.

Bestrijden

Van luizen wil je het liefst zo snel mogelijk weer af. Gelukkig zijn er in de winkel tegenwoordig genoeg middeltjes te vinden die dat heel makkelijk maken. Ook kun je je haren uitkammen met een spelen luizen/netenkam.