Hoe begin je een dierentuin?
Kun je zomaar een dierentuin beginnen in Nederland? Nee, voordat je dat kan doen gaat er eerst nog een hele hoop werk aan vooraf. Wat precies? Willem Wever weet het!
Vergunning
Voordat je kan beginnen met het neerzetten van dierenverblijven en andere attracties, heb je eerst een vergunning nodig van de gemeente. Deze vergunningen gaan over van alles; van het leefbaar houden van het gebied tot geluidsoverlast en parkeerplekken. Ook moet je een vergunning regelen voor bepaalde diersoorten. Je mag namelijk niet zomaar elk dier overal neerzetten. Bovendien is voor het bouwen van verblijven ook een bouwvergunning nodig. Ook moet je je aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Een dierentuin is namelijk een bedrijf! Ook zijn er een hoop nationale en internationale wetten waaraan je je moet houden.
Bedreigde diersoorten
Nadat alles is geregeld qua verblijven en locaties, is het de beurt aan de dieren. Nederland heeft zelf een aantal wetten waarin precies staat welke dieren gehouden mogen worden, onder welke omstandigheden en welke regels daarvoor gelden. Ook is Nederland lid van een aantal internationale verdragen die soortgelijke regels stellen. Die regels worden speciaal gemaakt om bedreigde diersoorten te kunnen beschermen. Het is soms dus best moeilijk om bepaalde diersoorten in je dierentuin te krijgen!
Dierentuinbesluit
Het dierentuinbesluit zijn een aantal wetten die gelden voor het starten van een dierentuin. Zo moet je als dierentuin je dieren minimaal 7 dagen per jaar tentoonstellen. Bij het aanvragen van de vergunning moet je al aangeven welke dieren je wil gaan houden. Ook moet je de verblijven laten goedkeuren. Die moeten namelijk zoveel mogelijk op de natuurlijke omgeving lijken. Je kan geen leeuw op de noordpool zetten, of een dolfijn in de woestijn! De Europese richtlijnen lijken erg op die van Nederland, maar stellen nog een paar extra eisen. Zo moet de dierentuin meedoen aan een onderzoek of fokprogramma en een educatief programma aanbieden aan de bezoekers.