Waarom is een pinguïn zwart-wit van kleur?

Dieren en planten
pinguin zwart wit

Pinguïns hebben een verenkleed welke bestaat uit heel veel korte veertjes. De buik van een pinguïn is altijd wit van kleur en de rug juist zwart van kleur. De kleuren van een pinguïn hebben een belangrijke functie voor de pinguïn om te kunnen overleven, het zijn namelijk perfecte schutkleuren!

Een pinguïn heeft een witte buik. Die kleur reflecteert tegen het zonlicht wat van boven komt, waardoor een roofdier zoals bijvoorbeeld de orka of haai de pinguïn minder goed zien. De zwarte rug is een hele goed bescherming voor bijvoorbeeld roofdieren op het land of vanuit de lucht!

Woonplaats

Vaak denken mensen  dat pinguïns alleen op de Noordpool leven. Pinguïns komen voor op verschillende plekken in de wereld, maar juist niet op de Noordpool.  Zo zijn er pinguïnsoorten die op de Zuidpool leven , zoals de koningspinguïn maar er zijn ook pinguïnsoorten te vinden in bijvoorbeeld Australië of Nieuw-Zeeland.

Zwemvleugels

Hoewel pinguïns niet door de lucht kunnen vliegen gebruiken ze hun vleugels om heel snel te kunnen zwemmen en duiken. Zo kunnen ze wel 30 km per uur zwemmen, super handig als je vis moet vangen!

 

Bron: https://www.aquazoo.nl/