Top 10 lelijkste dieren ter wereld

Dieren en planten
Een neusaap

We kijken meestal naar dieren, omdat we ze leuk, mooi of schattig vinden. Maar sommige dieren zijn vooral bijzonder lelijk. En wij vinden dat deze dieren ook wat aandacht verdienen. Daarom heeft Willem Wever de tien lelijkste dieren ter wereld op een rij gezet.

10. Ogcocephalus darwini

Een moeilijke naam voor een lelijk visje. Dit visje ziet er een beetje uit als een zielig clowntje. Hij heeft een platte brede vorm. En hij kan helemaal niet goed zwemmen. Hij kruipt het liefst over de zeebodem. Dat is al een beetje gek is. Maar wat deze vis helemaal vreemd maakt is dat hij fel rode lippen heeft. Wetenschappers denken dat hij hiermee vrouwtjes aantrekt.

9. Vingerdier

Het vingerdier wordt ook wel aye-aye genoemd en hoort bij de familie van de halfapen. Ze leven alleen op het eiland Madagaskar. Hij heeft opvallende gele of oranje ogen en stompe neus. Verder heeft hij hele lange vingertjes met scherpe klauwen. De middelste vinger is een stuk langer dan de rest. Deze gebruiken ze om op boomschors te tikken. Aan de klank kunnen ze horen of er een lekker insectenlarfje achter zit om op te eten.

Een zeeolifant op het strand kijkt naar een vogel

8. Zeeolifant

We kennen allemaal wel beelden van schattige zeehondjes. Maar zijn grote neef, de zeeolifant, is alles behalve schattig. Zeeolifanten kunnen wel meer dan vijf meter lang en 3000 kilo zwaar worden. Verder heeft hij een heel klein soort slurfje aan zijn kop hangen, waardoor hij een vreemde kop heeft.

7. Knobbelzwijn

Het bekendste knobbelzwijn ter wereld is Pumbaa uit de Lion King. Ze leven in Afrika en horen bij de familie van de varkens. Het knobbelzwijn heeft grote langwerpige kop met twee paar slagtanden rond zijn snuit. Deze gebruikt hij om zich te verdedigen.

6. Stermol

De stermol is een soort mol die leeft in het oosten van Canada en Noord-Oosten van de Verenigde Staten. Hij heeft net als normale mollen een bruine vacht en grote klauwen waarmee hij goed kan graven. Maar hij heeft ook stervormige roze tentakeltjes op zijn snuit. Deze tentakeltjes hebben allemaal duizenden tastorganen. Daarmee kunnen ze voedsel herkennen. Dit is heel handig, omdat stermollen blind zijn.

Een neusaap

5. Neusaap

De neusaap staat natuurlijk bekend om zijn grote neus. Deze kan wel tot over zijn mond vallen. Mensen vinden een grote neus vaak niet zo aantrekkelijk vinden. Maar wetenschappers denken dat vrouwtjes apen zo’n grote gok juist wel mooi aantrekkelijk vinden. Hoe groter hoe beter!

4. Afrikaanse Maraboe

De Maraboe is familie van de ooievaar. Maar hij lijkt helemaal niet op die ooievaar die in Nederland voorkomt. De maraboe heeft een vieze kale kop. Soms is de kop zelfs voor een deel zwart. Daarnaast heeft hij een roze zak aan zijn hals hangen die er ook niet fraai uit ziet. De maraboe is een aaseter. Zijn kop ziet er dus niet voor niks zo uit. Want hij gaat met die kop karkassen van andere dieren in om ze uit te pikken.

3. Koboldhaai

De koboldhaai zwemt rond op een diepte tussen de 200 en 1300 meter. En dat is maar goed ook, want deze jongen wil je niet tegen komen in zee. Hij ziet er uit alsof hij uit een horrorfilm komt. Hij heeft een rare lange neus die op de hoogte van zijn ogen zit. En hij heeft bek die hij kan uitschuiven met lange scherpe tanden. Dit maakt hem niet alleen lelijk, maar ook nog eng!

2. Naakte molrat

De naakte molrat is een knaagdier zonder haar. Hij heeft een rimpelige roze huid, vier opvallende gele tanden en hele kleine oogjes. Zo klein dat het lijkt alsof ze altijd dicht zitten. De naakte molrat komt alleen voor in Ethiopië, Somalië en Kenia in het ooste van Afrika. Daar leeft hij in holen en gangen onder de grond.

1. Blobvis

De blobvis wordt door veel mensen gezien als het lelijkste dier ter wereld. Zijn naam dankt hij aan het feit dat het letterlijk een klodder roze slijm lijkt. De blobvis leeft rond de kust van Australië en Tasmanië. Soms wordt hij per ongeluk gevangen door vissers. Als je hem van voren ziet lijkt het alsof hij een zielig gezicht heeft. En wie zou er niet verdrietig zijn als je het lelijkste dier ter wereld bent?

Bronnen: BBC, Earth Rangers, Top 10 Lijstjes, The Guardian