Wat is een bergduivel?

Dieren en planten
Bergduivel op rood zand

Een bergduivel is een hagedissen soort uit Australië. De diertjes worden tussen de 10 en 20 centimeter lang. Met de vele stekels op hun lijf zien ze er erg gevaarlijk uit, maar dat valt reuze mee. De bergduivel wordt zelfs bestempeld als een van de meest weerloze hagedissen. Het lievelingseten van de bergduivel zijn mieren. Per maaltijd kan hij er wel 3000 opeten. Dat is megaveel!

Dorstig

Net als andere hagedissen bestaat de huid van een bergduivel uit schubben. Maar met de vorm van de schubben is iets bijzonders aan de hand. Deze hebben de vorm van een honingraat. Als een bergduivel dorst heeft, loopt hij onder planten door zodat er water op zijn lijfje valt. Door de structuur van zijn huid worden deze druppels doorgegeven aan zijn mond. Superslim want zo hoeft hij alleen maar zijn bek te bewegen om te drinken.  

Koppie erbij

De bergduivel heeft een rare bult op zijn nek. Die zit daar niet voor niks. Als de hagedis zich bedreigd voelt, verstopt hij zijn eigen kop. De bult op zijn nek ziet er dan net uit als zijn echte kop. Veel natuurlijke vijanden heeft het hagedisjes niet. Door de stekels op zijn huid is hij moeilijk op te eten. Veel roofdieren laten hem dan ook met rust. Als het dier wel wordt opgegeten dan blijven de stekels vaak in de slokdarm hangen, en kunnen ze flink wat schade aanrichten.

Voortplanting

Bergduivels leggen net als andere hagedissen eieren. Dit doen ze één keer per jaar. De eieren worden in een ondergronds kamertje gelegd. De vrouwtjes bouwen deze zelf door een tunnel niet al te diep onder het zand te graven. Per leg zijn er ongeveer drie tot tien eieren aanwezig in een nestje. Na drie tot vier maanden komen de eieren uit.

Foto (links): Ben Goodwyn - Eigen werk CC BY 2.5