Wat is het nut van wespen?

Dieren en planten
Het nut van een wesp

Je kent het vast wel. Zit je net lekker een drankje te drinken, komt een geelzwart beest je irriteren. Ook wel de wesp genoemd. De ene persoon rent snel weg en de ander probeert de wesp misschien wel dood te maken. Je denkt mogelijk dat wespen geen nut hebben, maar dat hebben ze wel!

Insecten

Wespen hebben meerdere taken voor de natuur. Zo vangen ze vliegen en muggen. Deze dieren worden gevoed aan de larven van nieuwe wespen. Een larve groeit uiteindelijk uit tot een echte wesp. Zo blijft de natuur in balans, want andere insecten eten weer wespen op.

Bestrijdingsmiddel

Daarnaast zorgen wespen voor minder insectenplagen in de landbouw en in de tuinen. Ze zijn nuttig voor de teelt in kassen. Wespen worden ingezet voor het beschermen van voedsel en gewassen tegen andere insecten. Hierdoor ontstaan geen plagen en dus minder schade.

Wat te doen?

Wanneer een wesp dichtbij komt, is het belangrijk om rustig te blijven. Raak vooral niet in paniek. Of zorg voor bepaalde geurtjes waar wespen niet van houden. Wespen houden niet van de geur van kruidnagel of van de zure geur van azijn. Neem een schoteltje met azijn en leg daar een kruidnagel in. Deze combinatie is goud waard en zorgt voor minder onaangename bezoekjes.

Belangrijk is wel: dood wespen niet. Andere wespen herkennen namelijk de geur van een dode wesp. Voor je het weet heb je een hele wespenfamilie rondom je heen. Oeps………!