Top 5 leukste dinosaurus weetjes

Top 5 leukste dinosaurus weetjes
dino

Dinosaurussen zijn ongeveer 65 miljoen jaar geleden uitgestorven. Het is niet precies bekend hoe de dinosaurussen zijn uitgestorven. Er wordt gedacht dat een natuurramp de oorzaak moet zijn. Er zijn heel veel feitjes over dino's en hoe ze toen leefde, Willem Wever zocht het voor je uit!

1. Dino's hebben ongeveer 165 miljoen jaar bestaan! 

Ongeveer 230 miljoen jaar geleden kwamen de eerste dinosauriërs op de aarde en ongeveer 65 miljoen jaar geleden waren alle dino's uitgestorven. Dit betekent dat Dino's in totaal ongeveer 165 miljoen jaar hebben bestaan! Kun jij het je voorstellen? Natuurlijk heeft niet elk soort zo lang bestaan, per dino groep bestonden ze ongeveer 15 miljoen jaar. Bepaalde dinogroepen ontstonden heel vroeg, zoals de langnekken en andere groepen zoals de hadrosauriërs kwamen pas miljoenen jaren later. 

2. Er zijn nu al bijna 1100 verschillende dinosoorten gevonden

In de afelopen jaren zijn er al 1100 botten gevonden van verschillende soorten dino's en de lijst wordt bijna elk jaar langer! Dit komt omdat er tot op de dag van vandaag nog steeds aanwijzingen gevonden worden. Waarschijnlijk zijn er nog veeeeel meer verschillende soorten geweesten dan dat wij weten. 

cetriosaurus

3. Een van de dodelijkste dinosaurussen was de Spinosaurus

Deze vleeseter leek een beetje op een krokodil, dit kwam door hun langwerpige schedel en huid. Het was de allergrootste dino die geleefd heeft ( die we nu toe kennen ). De spinosaurus was 18 meter lang en woog wel 20.000 kilo! Net als een krokodil at de Spinosaurus zijn kleinere soortgenoten op, jakkes! 

 

spinsaurus

4. Dino's legden eieren

Als je kijkt naar de stamboom van dinosaurussen is dit een logische verklaring: krokodillen en vogels leggen vandaag de dag ook eieren! Wel waren er verschillende manieren, sommige dino's legden eieren in hun nest om te broeden, andere leefden in een warm klimaat en hoefde niet eens te broeden. 

dinkie

5. Dino's leefde in drie tijdperken

De drie tijdperken waren:

- Trias (245 miljoen jaar geleden)

- Jura (208 miljoen jaar geleden)

- Krijt (65 miljoen jaar geleden) 

Rate this article

  • love 28% love
  • lol 26% lol
  • omg 26% omg
  • pff 21% pff
site-footer-logo