Top 5 leukste dinosaurus weetjes

Dieren en planten
Dinosauriers

Dinosauriërs zijn ongeveer 65 miljoen jaar geleden uitgestorven, we weten niet precies wanneer. Er wordt gedacht dat een natuurramp de oorzaak moet zijn. Lees nog meer leuke weetjes over dinosauriërs

1. Dino's hebben ongeveer 165 miljoen jaar bestaan! 

Ongeveer 230 miljoen jaar geleden kwamen de eerste dinosauriërs op de aarde en ongeveer 65 miljoen jaar geleden waren alle dino's uitgestorven. Dit betekent dat Dino's in totaal ongeveer 165 miljoen jaar hebben bestaan! Kun jij het je voorstellen?

Natuurlijk heeft niet elk soort zo lang bestaan, per dino groep bestonden ze ongeveer 15 miljoen jaar. Bepaalde dinogroepen ontstonden heel vroeg, zoals de langnekken en andere groepen zoals de hadrosauriërs kwamen pas miljoenen jaren later. 

cetriosaurus
Cetiosaurus, een van de 1100 dinosoorten

2. Er zijn nu al bijna 1100 verschillende dinosoorten gevonden

In de afgelopen jaren zijn er al 1100 botten gevonden van verschillende soorten dino's en de lijst wordt bijna elk jaar langer! Dit komt omdat er tot op de dag van vandaag nog steeds aanwijzingen gevonden worden. Waarschijnlijk zijn er nog veeeeel meer verschillende soorten geweest dan dat wij weten. 

spinsaurus
De Spinosaurus: een van de dodelijkste soorten

3. Een van de dodelijkste dinosaurussen was de Spinosaurus

Deze vleeseter leek een beetje op een krokodil, dit kwam door hun langwerpige schedel en huid. Het was de allergrootste dino die geleefd heeft (die we nu toe kennen). De Spinosaurus was 18 meter lang en woog wel 20.000 kilo! Net als een krokodil at de Spinosaurus zijn kleinere soortgenoten op, jakkes! 

 

dinkie
Een ei van een dino

4. Dino's legden eieren

Als je kijkt naar de stamboom van dinosauriërs is dit een logische verklaring: krokodillen en vogels leggen vandaag de dag ook eieren! Wel waren er verschillende manieren, sommige dino's legden eieren in hun nest om te broeden, andere leefden in een warm klimaat en hoefde niet eens te broeden.