Wat bedoelt een hond als hij kwispelt?

Dieren en planten
Willem Wever

Kwispelt een hond als hij blij is? Of betekent het toch iets anders? Willem Wever zocht het uit!

Blij of boos

Dierendeskundigen hebben eens beter gekeken naar de zwiepende staart van een hond. Ze kwamen er achter dat de richting waarin de staart kwispelt, iets betekent!
De onderzoekers lieten 43 honden kijken naar een filmpje op tv, van allemaal andere kwispelende honden. Gaat de staart in het filmpje naar rechts, dan voelde de hond die er naar keek zich op zijn gemak en blij. Kwispelde de staart naar links, dan ging de hartslag van de hond voor de tv omhoog! Een hogere hartslag betekent dat de hond bang of boos is en zich klaarmaakt voor actie.

Zie het zelf!

Je kunt dit onderzoek zelf controleren, wanneer je de hond uit gaat laten. Als jouw hond een andere, grommende hond tegenkomt, dan gaat hij sterk naar links kwispelen. Hij voelt gevaar! Het kwispelen is dus belangrijk voor honden. Door elkaars staart te lezen, kunnen ze elkaar inschatten. Kijk tijdens het uitlaten maar eens goed naar welke kant de staart van jouw hond kwispelt. Dan weet je of hij onraad voelt, of juist heel blij is om een andere hond te zien!

Filmpje!

Bekijk de animatie met uitleg over wat een hond precies bedoelt als hij kwispelt!

Weet jij ook...

Waarom de neus van een hond zo gevoelig is?

Of honden wel eens spierpijn hebben?