Hoe wordt een rups een vlinder?
Vlinders zijn een van de mooiste insectensoorten in de natuur. Maar ze worden niet met die mooie vleugels geboren. Ze worden namelijk geboren als rups. Hoe verandert zo’n kleine rups in zo’n vlinder? Willem Wever weet het!
Piepklein
Een vlinder plant zich voort door eieren te leggen. De eitjes van een vlinder zijn piepklein. Tussen de 0,2 en 2,6 millimeter groot. Uit de eitjes komen larven gekropen, de rupsjes. Voordat een rups kan veranderen in een vlinder, moet hij eerst heel veel eten. Daardoor groeien ze supersnel! Sommige rupsen worden wel 10.000 keer zwaarder in minder dan 20 dagen. Kun je je voorstellen dat jij zo snel zou groeien?
Lees ook: Wat is het grootste insect ter wereld?
Poppen
Doordat de rupsen zo snel groeien scheuren ze ook uit hun huid. Dat doet geen pijn. De nieuwe huid zit er namelijk al onder. Vergelijk het maar met jezelf. Je kan niet je hele leven dezelfde broek aan, daar groei je uit. De rupsen wisselen vier keer van huid. Na de vierde keer begint de rups met het bouwen van zijn cocon (pop).
Saai kleurtje
Hoe de cocon eruit ziet verschilt per vlindersoort, maar de meesten cocons hebben schutkleuren. Dit is heel slim, want zo kunnen de insecten zich verstoppen voor aaseters. Aan de buitenkant ziet zo’n cocon er dus niet heel spectaculair uit, maar aan de binnenkant gebeurt heel veel. Rupsen en vlinders lijken niet heel erg veel op elkaar. Daarom wordt (bijna) elk onderdeel van de rups vervangen. Er komen bijvoorbeeld nieuwe organen en vleugels.
Lees ook: Hoe komen ze in dierentuinen aan voeding voor dieren die insecten eten?
Uitkomen
Wanneer een vlinder uit zijn cocon komt, kan hij nog niet meteen vliegen. Zijn vleugels zijn namelijk flink gekreukeld! Nu kan een vlinder natuurlijk niet gaan strijken, maar hij heeft een andere hele slimme manier om zijn vleugels uit de kreukels te krijgen. De vlinder zoekt een rustig plekje en gaat dan ondersteboven hangen. Langzaam pompt hij dan bloed door zijn vleugels. Je kan het vergelijken met een zwemband die je op wil blazen. Als de vleugels eenmaal ontvouwen zijn, gaat de vlinder op pad om zich voort te planten. Zo begint het hele cirkeltje weer opnieuw.