Deze 10 dieren slapen het meest

Dieren en planten
De 10 slaperigste dieren

Wil jij weten welke dieren het meeste slapen? Willem Wever heeft een top 10 van de slaperigste dieren voor je op een rijtje gezet.

Gaaaaaap!

Slapende eekhoorn

10. Eekhoorn (14-15 uur)

Je hebt misschien weleens een eekhoorn voorbij zien rennen of in een boom zien klimmen. Eekhoorns lijken heel actief, maar dat zijn ze maar een paar uur per dag. Vooral in de ochtend en in de avond zijn ze actief, in de middag doen ze een middagslaapje. Deze knaagdieren kunnen wel 14 tot 15 uur per dag slapen.

Gapende boomspitsmuis

9. Boomspitsmuis (15-16 uur)

De boomspitsmuis wordt ook wel toepaja genoemd. Ze wonen vooral in de bossen van Zuidoost-Azië. Ze lijken een beetje op eekhoorns en net als eekhoorns slapen ze ook veel. Soms wel 15 tot 16 uur per dag!

Slapende tijger

8. Tijger (15-16 uur)

De tijger hoort ook bij de luie dieren in dit rijtje. Tijgers jagen meestal ’s nachts, maar overdag liggen ze liever te luieren in de schaduw. In totaal slapen ze 15 tot 16 uur per dag.

Nachtaapjes

7. Nachtaapje (17 uur)

Terwijl de mensen slapen in de nacht, zijn deze nachtaapjes heel actief als het donker is. Daarom die naam natuurlijk! Ze worden tussen de 24 en 48 centimeter groot en hun staart is bijna net zo lang. Overdag rusten ze uit van alle nachtelijke avonturen en kunnen ze wel 17 uur per dag slapen.  
 

Foto: AFP Photo/Raul Arboleda

Opossum

6. Noord-Amerikaanse opossum (18 uur)

Een opossum, of buidelrat, is een buideldier. Er zijn meerdere soorten. De opossum die veel in Noord-Amerika leeft, slaapt gemiddeld 18 uur per dag!

Python

5. Python (18 uur)

Een python houdt van niksen, maar hij moet wel eten natuurlijk. Jagen doet de python ook met weinig actie. De python blijft doodstil liggen tot hij kan aanvallen. En daarna? Slapen! Want dat kan de python wel 18 uur per dag.

Gordeldier

4. Harig gordeldier (19 uur)

Er bestaan 21 soorten gordeldieren. Het grote harige gordeldier is er een van. En deze kan ook heel goed slapen. Gemiddeld slaapt dit gordeldier 19 uur per dag. Dan blijft er nog 5 uur over van de hele dag.

 

Slapende vleermuizen

3. Vleermuis (19 uur)

Vleermuizen slapen het liefst ondersteboven. En dat kunnen ze lang volhouden. Een vleermuis kan wel 19 uur op een dag slapen. Ook houden vleermuizen een winterslaap van ongeveer 3 maanden.

Luiaard slaapt

2. Luiaard (20 uur)

Tja, als je luiaard heet, dan moet je natuurlijk wel lui zijn. Klopt! Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom. Bijna 90% van zijn leven hangt een luiaard een beetje rond in een boom…

 

Slapende koala

1. Koala (20-22 uur)

Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala’s niet. Ze slapen echt bijna de hele dag, soms wel 22 uur per dag!