Waarom moeten konijnen knagen?

Dieren en planten
Zwart wit konijntje op een hand

Veel mensen denken dat konijnen knaagdieren zijn, maar dat zijn het niet. Konijnen behoren namelijk tot de haasachtige. Het is niet zo gek dat veel mensen denken dat het knaagdieren zijn. Konijnen knagen namelijk graag. Waarom eigenlijk?

Eigen tandarts

In het kleine koppie van het konijn zit een best groot gebit. Het bestaat uit vier snijtanden, twintig kiezen en twee stifttanden. Die laatste zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden in de bovenkaak zitten. Konijnen gebruiken de tanden om te knagen en de kiezen om te kauwen. De snijtanden van een konijn groeien 2 millimeter per week. Per jaar is dat 10 cm! 

Als de kaak van het konijn goed in elkaar zit slijten de tanden tegen elkaar aan. Zo voorkomt het konijn dat zijn tanden te lang worden.

Lees ook: Zien konijnen kleur?

Olifantstanden

Als de tanden niet goed op elkaar staan, slijten ze moeilijker af. De tanden gaan dan naar buiten staan. Dit noemen we olifantstanden. Na een tijdje kan het konijn dan niet goed meer eten. De dierenarts kan daar gelukkig wat aan doen! Om de paar weken kan hij/zij de tanden een stukje bijslijpen zodat het konijn gewoon kan blijven eten.

Lees ook: Waarom is dierendag op 4 oktober?

Tandloos

Maar het is beter om de tanden te laten trekken. Onder verdoving worden de tandjes dan getrokken. Daarna kan het konijntje nog gewoon eten. Met de tong en lippen kunnen ze dan stukjes eten naar binnen trekken en fijnmalen met de kiezen. Maar echt handig is het niet.