Wat is het verschil tussen een luipaard, jachtluipaard en een cheeta?

Dieren en planten
Luipaard

Misschien heb je ze wel eens in de dierentuin of op tv gezien. Ze zijn geelbruin met zwarte stippen en lijken op een grote kat. Soms heten ze luipaard, soms jachtluipaard, soms cheeta, soms jaguar en dan heb je ook nog de poema... Maar wat is nou precies het verschil? Even kort samengevat: het jachtluipaard is vooral overdag actief en wordt ook wel cheeta genoemd. Het luipaard is juist voor 's nachts actief.

Cheetah

Jachtluipaard

Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Dit dier wordt ook wel cheeta genoemd. Om zo snel te kunnen rennen is het lichaam van het jachtluipaard dun, sterk en buigzaam. Het jachtluipaard is overdag actief en leeft alleen of in kleine groepjes. Je kunt het jachtluipaard tegenkomen op de savanne en in struikgebieden in Afrika en Iran (Azië).

Luipaard

Het luipaard is wat steviger gebouwd dan het jachtluipaard. Als je goed oplet zie je dat de meeste stippen in zijn vacht zwarte rondjes zijn met bruin in het midden. Het luipaard leeft alleen en is vooral 's nachts actief. Het zijn goede klimmers. Je vindt hem in Afrika en Azië, op de savanne of in de woestijn, maar ook in regenwouden of naaldbossen.

jaguar

Jaguar

De jaguar lijkt erg op het luipaard. Toch zijn er wel verschillen. De jaguar is nog steviger gebouwd, met een brede kop. Ook is hij een stuk groter dan het luipaard. Dit dier leeft vooral in tropische bossen in Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn goede klimmers die vooral in de schemering actief zijn.

Panter en poema

Dan is er nog de panter. Deze naam wordt voor drie verschillende dieren gebruikt. Zwarte luipaarden en zwarte jaguars worden vaak panters genoemd. Maar ook de Amerikaanse poema wordt soms met panter aangeduid.

Bron Inge Boonstra, Pantera