Waar zitten fruitvliegjes te wachten als het fruit nog niet rijp is?

Dieren en planten
Verschillende doosjes met aardbeien

Is het je wel eens opgevallen dat er een hoop kleine vliegjes op je fruit af komen als je het te lang laat liggen? Die vliegjes worden banenvlieg genoemd, maar waarschijnlijk ken je ze beter als fruitvliegjes. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Willem Wever zocht het uit!

Oorsprong

Waar de fruitvlieg precies vandaan komt is niet duidelijk. Maar wetenschappers gokken op de tropische delen van West-Afrika. Vanuit daar heeft het vliegje zich overal ter wereld verspreidt, behalve op Antarctica. Daar is het te koud. Fruitvliegjes verblijven niet op een plaats maar vliegen rond om een plekje te zoeken voor hun eieren. Doordat ze zo graag op fruit zitten worden ze vaak gezien als plaaginsect.

Lees ook: Hoe landt een vlieg op het plafond?

Fruit

De naam zegt het al, fruitvliegjes zitten vooral op plaatsen waar fruit of groente te vinden is. Denk maar aan de supermarkt of een restaurant. Maar ook in je eigen keuken zijn ze te vinden als je fruit te lang laat liggen. Dit komt omdat ze zich voortplanten in (over)rijp fruit en ander rottend groen. Een vrouwtje kan 400 eitjes leggen! Niet allemaal tegelijkertijd natuurlijk. Dit doet ze meestal in groepjes van ongeveer vijf eitjes. De eitjes komen super snel uit, binnen 12 tot 15 uur nadat ze gelegd zijn. Binnen een week zijn de vliegjes volwassen. Er zijn meer dan 4000 soorten fruitvliegjes!

Lees ook: Waarom wrijven vliegen altijd met hun pootjes?

Experimenteren

Fruitvliegjes kunnen heel irritant zijn, maar wist je dat ze soms ook goed van pas komen? Fruitvliegjes worden veel gebruikt bij onderzoeken. Dit komt omdat de vliegjes grote chromosomen hebben in hun lijfje. Dit zijn dragers van je DNA. Wetenschappers kunnen de chromosomen zien onder de microscoop en er dan onderzoeken en experimenten mee doen.