Top 10 snelste landdieren ter wereld

Dieren en planten
Rennende cheetah

De snelste mens op aarde, Usain Bolt, haalt een topsnelheid van bijna 45 kilometer per uur. Super snel vergeleken met de meeste mensen. Maar niks vergeleken met sommige dieren. Maar welke dieren kunnen het snelst rennen? Willem Wever heeft de sprintkanonnen van het dierenrijk op een rijtje gezet.

10. Kangoeroe

Kangoeroes rennen eigenlijk niet echt, maar ze springen. Met hun grote sterke poten kunnen ze in één sprong 9 meter afleggen. En dan gaat het hard. Op korte afstanden halen ze maar liefst 70 kilometer per uur. Kangoeroes gebruiken hun lange staart om in evenwicht te blijven als ze zulke sprongen maken.

9. Afrikaanse wilde hond

Met korte sprintjes kan de Afrikaanse wilde hond 71 km/u halen. Maar meestal putten ze hun prooien uit. Ze kunnen namelijk een hoge snelheid van tussen de 55 en 60 km/u 5 kilometer lang volhouden. Langer dan veel andere dieren.

8. Haas

De haas is misschien het minst exotische dier van de lijst, maar erg snel. Hazen zijn groter dan konijnen en hebben grote sterke achterpoten. Hiermee kan hij grote sprongen maken, maar ook veel snelheid, 72 km/u. En dat is handig om van roofdieren te ontsnappen. Anders is hij misschien wel het haasje.

7. Hazewindhond

Dit is de snelste hond ter wereld en dus ook het snelste huisdier ter wereld. De hond wordt speciaal gefokt om te racen. Hij kan 74 km/u rennen. Bijna zo snel als de wind dus. Van nature zijn het erg rustige en lieve dieren, maar dat zou je niet verwachten als je ze ziet rennen.

6. Indische antilope

Veel van de dieren in deze lijst leven in Afrika, maar deze antilope leeft in India. Ze leven daar in open grasland. Ze vallen op door hun hoorns die gedraaid zijn. De Indische antilope haalt een topsnelheid van ongeveer 80 km/u. En wat nog indrukwekkender is, is dat hij die snel 1,5 kilometer achter elkaar volhoudt.

5. Leeuw

De koning der dieren wordt de leeuw genoemd. En dat is niet alleen omdat hij er zo woest uit ziet. De Leeuw is ook erg snel. Hij kan namelijk 80 kilometer per uur rennen. En deze snelheid hebben leeuwen zeker nodig om op de savanne bijvoorbeeld een gnoe of een zebra te vangen.

4. Gnoe

Hij staat bekend om de lange afstanden die hij aflegt. Elk jaar leggen ze duizenden kilometers af over de Serengeti op zoek naar verse grasvlaktes. Maar de gnoe heeft ook een aardige sprint in de poten. En dat is maar goed ook, want zo kunnen ze de leeuw net voor blijven. De kan ook ongeveer 80 km/u rennen.

3. Springbok

Ze danken hun naam aan de hoge sprongen die ze kunnen maken. Waarom ze dit doen weten we nog niet. Maar de springbokken zijn ook een uitstekende sprinters. Ze halen de 88 km/u als het nodig is. En dat doen ze meestal om roofdieren als jachtluipaarden, wilde honden en hyena’s voor te blijven.

2. Gaffelbok

De gaffelbok hoort bij de familie van de antilopen. Het dier haalt een topsnelheid van 88,5 km/u, waarmee hij de snelste planteneter is van de lijst. Het dier leeft in Noord-Amerika en is sneller is dan elk ander dier daar. Zijn grootste gevaar is de coyote, maar die haalt de snelheid van de gaffelbok bij lange na niet.

1. Jachtluipaard

Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol. Dat is niet zo lang, maar soms net genoeg om zijn prooi te pakken te krijgen.

Bronnen: AlleTop10Lijstjes, TheMysteriousWorld.com, Owlcation