Waarom hebben we last van de processierups?

Dieren en planten
Een rups op een blad

De laatste tijd hebben veel mensen last van de processierups. Deze rupsen leven in grote groepen in eikenbomen. Daarom worden ze ook wel de eikenprocessierups genoemd. Later veranderen ze in nachtvlinders. Maar waarom hebben we er nu ineens zo veel last van?

Veel meer rupsen

Het is niet duidelijk waarom er dit jaar veel meer rupsen zijn dan eerst. Wetenschappers denken dat het door de warmte komt, want dat vinden de rupsen fijn. De rupsen zijn er daarom vooral tijdens de zomer: van mei tot augustus.

Brandhaartjes

De wind helpt niet mee, want daardoor worden de haartjes van de rups sneller verspreid. En dat zijn er wel 700.000 per rups! Deze haartjes noemen we brandhaartjes. Als ze op je huid komen, krijg je jeukende bultjes. Ook krijgen sommige mensen jeukende rode ogen, een loopneus of kriebel in de keel.

Jeuk!

Plakband op je huid plakken kan helpen tegen uitslag en jeuk. Zo haal je de haartjes van de rups weg, omdat die blijven plakken aan het plakband. Je kunt natuurlijk ook een lange broek en een trui aantrekken, maar in de hitte is dat niet zo lekekr! Douchen en verkoelende crèmes kunnen ook helpen. Mensen die heel allergisch zijn voor de rups, krijgen soms medicijnen van de huisarts.

Bestrijden

Processierupsen kunnen het beste worden weggehaald vóór de zomer. Daarvoor is het nu natuurlijk al te laat. Daarom bestrijden speciale bedrijven de beestjes door ze uit de bomen te halen. Ook de koolmezen helpen, want die vinden de rupsen een lekker tussendoortje!