Hoe weten bijen in welke bloemen honing zit?

Hoe weten bijen in welke bloemen honing zit?

Bijen vliegen altijd van bloem naar bloem, maar hoe weten ze nu waar wat te halen valt?

Nectar en stuifmeel

Een bij haalt geen honing uit een bloem, want honing maakt de bij zelf. Een bij haalt nectar en stuifmeel uit een bloem. De nectar gebruikt de bij om honing te maken en het stuifmeel gebruikt de bij als brood, dus eigenlijk als voedsel.

5 ogen!

De bij heeft 5 ogen waarmee hij kan zien in welke bloem honing te vinden is. De ogen hebben iets speciaals want wij zien een gele bloem helemaal in de kleur geel. Een bij ziet de gele bloem, maar ziet daarin ook een patroon van de bloem waarin de nectar te vinden is.(Zie het plaatje) Door ultraviolete straling wordt dit patroon zichtbaar voor de bij.

Patronen

Als de bij nectar heeft gevonden en naar de plaats gaat waar hij de honing maakt, geeft hij aan andere bijen door waar hij zijn nectar heeft gevonden. Dit doet de bij door in patronen te vliegen. De patronen geven aan of de bloem met nectar en stuifmeel dichtbij of ver is. Om er voor te zorgen dat de andere bijen met dezelfde nectar komen, geeft de bij een beetje nectar aan de andere bijen. Zodat ze kunnen 'proeven' welke nectar ze moeten hebben.

Nectar

Als de bij de honingraat heeft gevuld met nectar zorgen andere bijen ervoor dat het water uit de nectar wordt gehaald. Hierdoor ontstaat er echte honing zoals je dat kunt eten.

Wist je dat er wel honderduizenden bijen en miljoenen bloemen nodig zijn om een paar potjes honing te maken?

Meer weten? Check:

 

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 34% lol
  • omg 26% omg
  • pff 20% pff
site-footer-logo