Hoeveel eieren leggen schildpadden?

Dieren en planten
Schildpad

Hoeveel eieren schilpadden leggen is per soort schildpad verschillend. Zoetwaterschildpadden en landschildpadden leggen gemiddeld acht tot vijftien eieren per keer. Zeeschildpadden kunnen wel 75 tot 100 eieren per keer leggen.

Zeeschildpadden leggen eieren op dezelfde plek

Om de een à twee jaar komen de zeeschildpadvrouwtjes (wijfjes) naar het strand om eieren te leggen. Ze leggen niet op een willekeurig strand hun eieren. De vrouwtjes gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Ze graven een kuil van 30 tot 50 centimeter diep. Hierin leggen ze hun eieren, dit wordt nestelen genoemd. Nadat de zeeschildpadjes uit de eieren komen, gaan ze direct naar het water.

Zeeschildpadje
Een klein zeeschildpadje loopt naar de zee

Vijanden van zeeschildpadden

De jonge zeeschildpadden hebben wel veel vijanden zoals vogels, krabben en roofvissen. Door deze vijanden worden van de 75 jonge zeeschildpadden er maar 5 echt oud. Niet veel dus.

De mens

Als de schildpadden ouder worden, hebben ze de mens als grootste vijand. Veel mensen jagen op hun vlees, vet en schilden. Ook komen veel schildpadden terecht in visnetten, waar ze niet meer uit komen. Ze raken verstrikt. In zee ligt er veel rommel van mensen, hier worden de schildpadden ziek van en worden niet meer beter.

Natuurorganisaties

Verschillende natuurorganisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, werken er hard aan om het bedreigen van de schildpadden van de mens tegen te gaan.

Bron: Frans de Jong, Schildpaddencentrum