Een dag in het hondenpension

Dieren en planten
Twee honden in het hondenpension

Ben jij ook zo benieuwd hoe een dag in het hondenpension eruit ziet? Willem Wever is op zoek gegaan naar een antwoord. 

Wakker worden

Honden zijn vaak vroeg wakker, dus jouw dag als verzorger begint ook vroeg. Je moet goed ontbijten, want het is hard werken voor ons om de kwispelende viervoeters blij te houden! Daarna trek je stevige kleding aan wat vies mag worden. Om droge voeten te houden doe je regenlaarzen aan.

Neus dichtknijpen

Als je aankomt bij de hondenhokken, hoor je de honden al enthousiast blaffen. Ze kunnen niet wachten tot ze mogen spelen. Maar voordat je de hokken kunt opendoen, moet je even je neus dichtknijpen. Vaak poepen de honden ’s nachts namelijk in hun hok en dat ruik je goed J

Schrobben en spuiten

Als de honden lekker aan het spelen zijn buiten, heb jij tijd om de kennels schoon te schrobben en spuiten. Met een speciale trekker maak je de kennels weer droog. Als je na ongeveer een uur daarmee klaar bent, ruikt het weer lekker fris overal en kunnen de mandjes met schone dekentjes weer in de hokken teruggezet worden. Nu is het tijd om de honden weer naar binnen te halen, want ze hebben hongerrrr.

Tijd voor ontbijt

Als alle honden weer vrolijk kwispelend in hun hok zitten, wordt het eten rondgebracht. Daarbij moet je goed opletten, want niet iedere hond is vriendelijk tijdens het eten. Als alle honden gegeten hebben, is het tijd voor een korte pauze. De meeste honden zijn inmiddels ook wel moe, dus die gaan een dutje doen in hun opgemaakte mandjes.

Administratief werk

Na de pauze, als de honden nog lekker slapen, heb je tijd om de administratie te doen. Je gaat dan kijken of er nieuwe reserveringen zijn voor honden die bij je willen komen logeren. Heb je nog wel plek voor al die aanvragen? Sommige honden kunnen gezellig bij elkaar in de kennel en spelen dan ook leuk met elkaar op de speelweide. Maar heel soms vinden honden het niet leuk om met andere honden te zijn. Deze honden willen dan alleen in een kennel zijn. Dat geeft op zich niet, je moet er alleen wel goed rekening mee houden wanneer je aanvragen krijgt voor bijvoorbeeld in de zomervakanties. Dan kan het best heel druk zijn!

Welke hondjes gaan samen in een hok?

Na de administratie is het tijd om te lunchen. Dan kun je meteen met je collega’s afspreken welke nieuwe honden je na de pauze gaat proberen bij elkaar te zetten. Dat moet je altijd met z’n tweeën doen, voor het geval de honden ruzie krijgen. Maar meestal gebeurt dat niet en kunnen de honden na de kennismaking lekker spelen.

Borstelen, wassen en knuffelen

Inmiddels is het tijd geworden om de honden te gaan borstelen. Als het nog is ook wassen en natuurlijk knuffelen we dan even. Tegelijk is het goed te controleren of ze niet ergens last van hebben. Als ze bijvoorbeeld een beetje wild gespeeld hebben, kunnen ze ergens een klein wondje hebben. Maar ja, dat moet wel verzorgd worden. Je moet dan ook kunnen bepalen of je dat zelf kunt, of dat de dierenarts ernaar moet kijken.

Laatste keer ravotten op de speelweide

Als alle honden gecontroleerd zijn en een stevige knuffel hebben gehad, kunnen ze nog een keertje lekker ravotten op de speelweide. De kennels worden dan nog een keer schoongemaakt, maar dat kost niet zoveel tijd als ’s ochtends, want de meeste honden poepen overdag gelukkig lekker buiten.

Als de honden daarna weer binnen zijn, moet alle poep uit de speelweide geschept worden. Dat is niet zo’n leuk werkje, maar het moet toch gebeuren.

En nu is de dag alweer bijna voorbij, maar niet voordat de honden nog een keertje eten krijgen.

Als laatste controleer je of alle honden na het eten tevreden in hun mandje gaan liggen slapen. Dan is alles goed en zullen ze, moe vande dag, slapen tot morgenochtend…zzzzzzz.

Bron: Ellen Jongerden van Dierenasiel Crailo