Weekopdracht: maak een bijenhotel!

Dieren en planten
bijen

In de Willem Wever Weekopdracht ga je samen met je klas aan de slag. Beantwoord vragen via artikelen op deze site en werk samen aan een coole opdracht. In dit artikel helpen we je ook een handje. Het thema van deze week is: Red de bij!

Opdracht: Maak een bijenhotel.

Hoe maak je met de klas een bijenhotel?

Om een bijenhotel te maken moet je aan verschillende dingen denken. Je moet een locatie zoeken, bedenken welke spullen je nodig hebt en deze ook verzamelen. Dit kun je uitzoeken met je klasgenootjes! 

Materiaal 

Je kunt eigenlijk kun je van heel veel materiaal een bijenhotel maken. Bijen leggen eitjes in holle gangetjes, dus je kunt het beste kiezen voor holle takjes van planten.

Verzamel dus met je klas zoveel mogelijk natuurlijk materiaal zoals: 

  • Houten kistjes – dat wordt het hotel. Deze vul je met allerlei soorten planten en hout. Bijvoorbeeld:
  • Boomstronkjes
  • Dennenappels
  • Bamboe
  • Gras

Vullen

Het houten kistje vul je met alle takjes en houtsoorten die je hebt gevonden. In de boomstronkjes moet je eerst wat gaten boren, zodat de bij daar eitjes in kan leggen. Vraag even aan je ouders of leraar ze je daarbij willen helpen.

De gangetjes moeten wel droog blijven. Ben je bang dat het hotel natregent? Dan kun je met een houten plankje er nog een afdakje op timmeren!

Een plekje zoeken

Je kunt jouw nieuwe hotel het beste op een warme plek hangen of neerzetten. Het liefst uit de wind. Hoog of laag, dat maakt niet uit. Je kunt het hotel bijvoorbeeld tegen een muur zetten of ergens ophangen. Je kunt ook met jouw gemeente overleggen of je het hotel ergens in de buurt mag plaatsen! 

bijenhotel

Bijen als bedreigde diersoort

Bijen zijn super belangrijk. Ze maken honing, maar zorgen ook voor de bestuiving van ons land. Dit is belangrijk voor het eten.  Wanneer de bij uitsterft komt ons voedsel dus in gevaar. Het is dus belangrijk dat er actie ondernomen wordt. Als de gewassen (bijv. groente en fruit) niet meer bestuift worden neemt de kwaliteit van de groente en fruit af. Er zullen zelfs groenten en fruit gaan verdwijnen.

Uitsterven

De bijen sterven door verschillende redenen uit. Een van de reden is het gebruik van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Deze bestrijdingsmiddelen vergiftigen de bijen en daardoor zullen de zwakke bijen snel sterven.

Een andere reden is de varroamijt (een Aziatisch spinnetje). De spin legt eitjes op de larven van de bij. De mijt voedt zich met de lichaamssappen van de bij. Hierdoor wordt de bij zwak en kwetsbaar voor virussen. Uiteindelijk sterft de bij.

Leefruimte

Ook wordt de leefruimte van de bij steeds kleiner. Hierdoor kan de populatie zich niet uitbreiden en zullen bijen zich minder voortplanten.

Honingbijen

Honingbijen staan bekend om – je raadt het al! – hun honing. Meestal worden honingbijen gehouden door imkers. Dit zijn mensen die bijen houden voor hun beroep of als hobby.

Nectar

Bijen maken honing van nectar dat ze vinden in bloemen. De bij zuigt de nectar op in zijn honingmaag en brengt dit naar de korf. In de maag van de bij wordt een stofje toegevoegd die de nectar dikker maakt.

Doorgeven

Bij de korf geeft de bij de nectar aan een andere bij door, door het uit te spugen. De andere bij kauwt op de nectar en stopt de nectar in een honinggraad. De bij droogt het met haar vleugels om de nectar nog dikker te maken en zo wordt het uiteindelijk honing. Dit blijven de bijen doen tot de korf vol is en daarna sluiten ze de korf af met bijenwas.

bijen

Wilde bijen

Er zijn meer dan 300 soorten bijen. Hieronder vallen ook de wilde bijen. Deze worden bedreigd. Door te weinig leefruimte, een Aziatische spin en bestrijdingsmiddelen. Maar belangrijk om te weten is dat de wilde bij eigenlijk nooit zal steken. De angel van de wilde bij is te klein om te steken. Ze zullen daarom eerder wegvliegen als zij zich bedreigd voelen.

Bijenhotel

Met al deze informatie is het wel duidelijk dat de bij een handje geholpen mag worden. Maak daarom met je klas een bijenhotel. Dit kan je doen door allemaal duurzaam materiaal te hergebruiken. Kijk thuis of je nog spullen hebt liggen die je kan gebruiken en neem deze mee naar school! Geef de hotel een mooi plekje op het schoolplein of vraag aan jouw gemeente waar je eventueel een bijenhotel mag plaatsen. De bijen zullen jullie heel dankbaar zijn!