Heeft een slang een lange nek of een lange staart?

Dieren en planten
Slang

Senna vraagt zich af: heeft een slang een lange nek of een lange staart? Ecoloog Sterrin Smalbrugge heeft voor je het antwoord. Ze is helemaal fan van reptielen en presenteert haar eigen programma genaamd Reptielengek.

Roosje

Sterrin laat Edson & Tim een bijzondere slang zien. Roosje is een rode rattenslang. De slang komt van nature voor in Noord-Amerika. Het is geen gifslang, maar een wurgslang. Je hoeft als mens niet bang te zien, want Roosje ziet ons niet als een mogelijke prooi.

Geen van beide?!

Slangen hebben een hele kort nek en de staart is ook niet heel lang. Een slang heeft een hele lang borstkast. Ze hebben veel wervels (=is een bot van de wervelkolom). Dit komt goed uit voor de slang, omdat het helpt bij de flexibiliteit. Hierdoor kunnen ze zich mooi voortbewegen. De rug van de slang is heel kwetsbaar. Je moet hier daarom altijd voorzichtig mee omgaan.

Verschil aantal wervels

De menselijke wervelkolom bestaat uit 33 of 34 wervels. Slangen hebben veel meer wervels: ongeveer 160 tot meer dan 400 wervels. Het aantal wervels hangt af van de soort.