Wat doen ze met slangengif?

Dieren en planten
Wat doen ze met slangengif?

Boeren melken koeien, geiten en schapen. Maar er zijn ook mensen die slangen melken! Zij halen geen melk uit uiers, maar gif uit hun tanden. Waarom doen ze dat?

Gif in een beker

Een slangenmelker pakt de slang met een lange stok en pakt hem daarna achterop zijn hoofd. Dan kan de slang zijn hoofd niet meer bewegen om je te bijten. Dan wordt er een bekertje bij de slang gehouden. Daar bijt de slang in, en daarbij laat hij zijn gif los. In de video zie je hoe dit gedaan wordt. Dat is best spannend!

Verschillende mogelijkheden

Slangengif kan worden gemolken om een antigif te ontwikkelen tegen slangenbeten. Maar dat is niet de enige reden. Het gif is heel erg sterk en doet veel met je lichaam. Vaak zijn dat slechte dingen: het kan je verlammen en je kunt er zelfs aan overlijden. Maar wetenschappers kunnen er ook stofjes uithalen die positief kunnen werken. Bijvoorbeeld als pijnstiller of als middel tegen diabetes.

In het lab

In een lab wordt onderzocht wat er allemaal mogelijk is met slangengif. Dat gaat met een beschermende jas, handschoenen en een veiligheidsbril. Je wil namelijk geen gif op je krijgen!

Antibiotica

Gif is nog weinig onderzocht, maar het is wel duidelijk dat er een nieuwe soort antibiotica van kan worden gemaakt. Nu wordt dat bijvoorbeeld gemaakt van schimmels. Om te kijken tegen welke bacteriën het gif werkt, doen ze een klein beetje van het gif bij verschillende bacteriën.

Moeilijke zoektocht

Er zijn 200 verschillende stoffen in slangengif. De wetenschappers zijn nu op zoek naar het ene werkzame stofje om te verzuiveren. Dat is een hele opgave en gaat nog wel even duren!