Hoe jaagt een cheetah?

Dieren en planten
cheetah liggend onder een boom

Dat een cheetah (soms ook jachtluipaard genoemd) heel snel kan rennen, dat wist je vast al wel! Zou hij die snelheid ook gebruiken om zijn prooi te vangen?

Overdag

Een cheetah jaagt vaak overdag. En dat is best wel bijzonder, want veel roofdieren jagen 's nachts. Het liefst jagen ze 's ochtends vroeg of als de avond net begint te vallen. 

Overzien

Het roofdier zoekt vaak een plek uit die hoger ligt dan de rest van de omgeving. Op deze manier kan hij zijn prooi goedi n de gaten houden en kijken waar het heengaat. Als hij een prooi heeft uitgekozen, sluipt hij er naartoe. Zo stil als hij kan! Hij houdt daarbij zijn kop naar beneden gebogen. 

Aanvallen!

Wanneer hij denkt dichtbij genoeg te zijn, sprint hij met alle snelheid die hij heeft naar het dier toe. En wat hij dan doet, is wel heel bijzonder. Hij probeert zijn prooi te tackelen! Net als bij voetbal eigenlijk. Door de achterpoten weg te slaan van zijn prooi, struikelt en valt het beest.

Help!

Zodra de prooi op de grond ligt, probeert de cheetah de keel dicht te bijten van zijn slachtoffer. Dit gaat vaak niet zo makkelijk, want de prooi stribbelt natuurlijk tegen omdat hij niet dood gemaakt wil worden. Als het nodig is, kan de cheetah kan dit wel twintig minuten volhouden.

Eet smakelijk

Als het dier dood is, sleept hij het mee naar zijn schuilplaats. Daar kan hij zijn maaltijd verorberen. Hij moet wel altijd op zijn hoede blijven, want het kan zijn dat andere, grote roofdieren zijn schuilplaats vinden en er met zijn maaltijd vandoor gaan. Snel opeten dus!