Hoe wordt een paardrijzadel gemaakt?

Dieren en planten
Paardrijzadel

Als je wilt gaan paardrijden is het handig om juiste materiaal te hebben. Een zadel om goed te kunnen blijven zitten, en een goed hoofdstel om te kunnen sturen. Maar hoe worden die eigenlijk gemaakt? Willem Wever ging op onderzoek uit!

Boom

Een zadel bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de boom. Dit is de harde binnenkant van het zadel. De boom zorgt voor de vorm van het zadel én de gewichtsverdeling van de ruiter. Zo voorkom je dat er op teveel druk op één punt komt te liggen. Aan de voorkant van het zadel zit het kopijzer. Dit is een boog die op het schoft van het paard komt te liggen. Het schoft van een paard zit bij de overgang van nek naar rug. Het is heel belangrijk dat het kopijzer goed past. Anders kan het paard geblesseerd raken. 

In elkaar

Als een zadel gemaakt wordt, worden eerst alle onderdelen op maat gesneden en aan elkaar gestikt. Daarna wordt de kale boom bekleed, en het leer over de boom getrokken. Dan worden de zijkanten en singelstoten (riemen waarmee het zadel wordt vastgezet) bevestigd, en als laatste wordt het kussen onder het zadel gemaakt. Dit wordt allemaal met de hand gedaan, daar zit dus heel veel werk in. Voor een goed zadel moet je wel bij de echte vakman zijn!

Soorten zadels

Er zijn verschillende soorten paardrijzadels. Voor elke tak van de paardensport is er een speciaal zadel. Daarmee kunnen de ruiters de sport zo goed mogelijk uitvoeren.  

Hoe word je zadelmaker?

Als je zelf paardrijzadels wil gaan maken heb je veel praktijk en theorie ervaring nodig. Je moet veel van paarden weten, en weten hoe een zadel het beste op een paard ligt. Daarom is ervaring met paarden/paardrijden handig. Ook is de onderhoud van het zadel erg belangrijk, goed schoon houden en het leer flink invetten regelmatig met leervet.

Hoofdstel

Bij het paardrijden zijn teugels ook erg belangrijk. Hiermee kun je het paard sturen/leiden. Bij het hoofdstel geldt hetzelfde als bij het zadel, het moet goed liggen op het paard. Hoe groot het hoofdstel is, hangt af van het soort paard. Op een klein paardje past een ander hoofdstel dan op een groot dier. Het is belangrijk dat het hoofdstel van goed en sterk leer wordt gemaakt, maar het leer moet wel soepel zijn. Het is ook erg belangrijk om het leer goed te onderhouden en dus regelmatig schoon te maken en invetten met leervet. Bij hoofdstellen worden alle onderdelen eerst los van elkaar gemaakt met stukjes leer die aan elkaar genaaid wordt, worden de gespjes eraan genaaid en daarna wordt het hoofdstel in elkaar gezet.

Bron: Kingsley