Hoe vangen ze een zeehond op?

Dieren en planten
Een jonge zeehond ligt op het strand in de zon

Quint vraagt zich af hoe zeehonden worden opgevangen. Dolores werkt in een zeehondenopvang en neemt hem mee achter de schermen. Wat moet er allemaal gebeuren voordat een zieke of gewonde zeehond weer vrijgelaten kan worden?

Zieke zeehond

Zeehonden worden opgevangen als hij ziek is. Bijvoorbeeld als hij longwormen heeft. Dat zijn parasieten waar ze benauwd van worden. De mensen van de opvang verzorgen de zeehonden goed, zodat ze weer beter worden en vrijgelaten kunnen worden. Ze sterken bijvoorbeeld aan door lekkere haring te eten en te rusten. Sommige zeehonden zijn kort op de opvang, maar het kan ook maandenlang duren voordat een dier beter is.

Opvang

Niet iedere zeehond wordt opgevangen. Een strandteam kijkt op het strand welke zeehonden ziek zijn en geholpen moet worden door de zeehondenopvang. Zieke zeehonden hebben niet altijd last van een parasiet, maar kunnen ook te mager of gewond zijn.

Bijvoeren

Zeehonden die te ziek zijn om zelf te eten, worden op de opvang door een bijgevoerd. Het vloeibare voedsel gaat door het slangetje meteen naar de maag van de zeehond. Het eten is op lichaamstemperatuur, zodat de zeehond niet ineens iets heel warms of heel kouds in zijn maag krijgt, want dat vindt hij niet zo fijn!

Terug naar de zee

Als een zeehond helemaal beter is, wordt hij vrijgelaten. Hiervoor moet het bad waarin ze zwemmen worden leeggepompt, want de zeehonden zijn te zwaar om op te tillen. Vanaf de bodem van het lege bad worden de zeehonden in een kist gedaan en gewogen. De kisten met de zeehonden gaan naar het strand, waar de zeehonden worden vrijgelaten en zelf de zee in gaan. Daar kunnen ze weer met hun vriendjes genieten van de verse vis en de vele ruimte!