Alles over de Wilde Bij

Dieren en planten
bij

Als je denkt aan bijen denk je waarschijnlijk aan zwart met geel gestreepte beestjes en aan honing. Dit zijn honingbijen, maar er zij nog veel meer bijen! Honingbijen worden meestal gehouden door Imkers, dit zijn mensen die bijen houden voor hun beroep of als hobby. De andere bijen noem je wilde bijen. Deze zijn super interessant en belangrijk voor de mens, maar worden bedreigd. Hieronder lees je de top 5 interessanste weetjes over wilde bijen en kun je lezen wat jij kunt doen om de wilde bij te helpen. 

beefriendly

Een dag staat gelijk aan 2 jaar voor een bij

Huh?! 1 dag voor de bij staat ongeveer gelijk aan 2 jaar voor de mens. Dit komt omdat bijen vaak maar enkele weken leven. Hun ''leven'' begint als bijenlarve. De exacte leeftijd verschilt eigenlijk per bij, sommige bijen verschijnen vroeg in de bloeitijd en anderen wat later. 

bij

De wilde bij is superbelangrijk voor de mens! 

Veel mensen weten het niet, maar bijna 80% van het eten in de supermarkt, wordt mede mogelijk gemaakt door de bij! De wilde bij (ook wel solitaire Bij genoemd)zorgt ervoor dat stuifmeel van een bloem, over wordt gebracht op de stamper van een andere bloem, dit noem je bestuiving. 

Bee friendly

De wilde bij wordt bedreigd en jij kunt ze helpen!

Zoals bovenaan dit artikel al kon lezen, wordt de wilde bij bedreigd. Net als bij de meeste insecten, heeft ook de wilde bij het zwaar, want het leefgebied wordt steeds kleiner. Waar steden, snelwegen en stenen liggen, heeft de wilde bij geen ruimte. Maar ook door alle tegels in je achtertuin mist de bij bloemetjes om van te leven. Hoe kunnen we de wilde bij helpen?

Je kunt de bijen helpen door voedsel aanbieden jouw tuin of balkon door bloemzaadjes te planten en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. 

 

De wilde bij zal je eigenlijk bijna nooit steken

De reactie van de mens als ze een bij, een wesp of iets wat er op lijkt zien , is om weg te rennen. Dit is bij de wilde bij eigenlijk helemaal niet nodig. Deze bijen hebben namelijk zo'n kleine angel dat ze je er bijna niet mee kunnen steken. Als de wilde bij zich bedreigd voelt, zal hij eerder wegvliegen dan steken. 

bee friendly