Alles over de Wilde Bij

Alles over de Wilde Bij
bij

Als je denkt aan bijen denk je waarschijnlijk aan zwart met geel gestreepte beestjes en aan honing. Dit zijn honingbijen, maar er zij nog veel meer bijen! Honingbijen worden meestal gehouden door Imkers, dit zijn mensen die bijen houden voor hun beroep of als hobby. De andere bijen noem je wilde bijen. Deze zijn super interessant en belangrijk voor de mens, maar worden bedreigd. Hieronder lees je de top 5 interessanste weetjes over wilde bijen en kun je lezen wat jij kunt doen om de wilde bij te helpen. 

Een dag staat gelijk aan 2 jaar voor een bij

Huh?! 1 dag voor de bij staat ongeveer gelijk aan 2 jaar voor de mens. Dit komt omdat bijen vaak maar enkele weken leven. Hun ''leven'' begint als bijenlarve. De exacte leeftijd verschilt eigenlijk per bij, sommige bijen verschijnen vroeg in de bloeitijd en anderen wat later. 

beefriendly

De wilde bij is superbelangrijk voor de mens! 

Veel mensen weten het niet, maar bijna 80% van het eten in de supermarkt, wordt mede mogelijk gemaakt door de bij! De wilde bij (ook wel solitaire Bij genoemd)zorgt ervoor dat stuifmeel van een bloem, over wordt gebracht op de stamper van een andere bloem, dit noem je bestuiving. 

bij

De wilde bij wordt bedreigd en jij kunt ze helpen!

Zoals bovenaan dit artikel al kon lezen, wordt de wilde bij bedreigd. Net als bij de meeste insecten, heeft ook de wilde bij het zwaar, want het leefgebied wordt steeds kleiner. Waar steden, snelwegen en stenen liggen, heeft de wilde bij geen ruimte. Maar ook door alle tegels in je achtertuin mist de bij bloemetjes om van te leven. Hoe kunnen we de wilde bij helpen?

Je kunt de bijen helpen door voedsel aanbieden jouw tuin of balkon door bloemzaadjes te planten en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Je kunt een gratis zaadzakje aanvragen via deze website.

 

Bee friendly

Er zijn 358 soorten verschillende bijen

Dat zijn er mega veel! Misschien vind je het al super lastig om het verschil tussen een bij, een vlieg of een wesp te zien, laat staan tussen alle verschillende soorten bijen. Om jezelf te trainen om het verschil tussen bijvoorbeeld een bij en een wesp te zien kun je kijken naar deze video. Hierin wordt ook uitgelegd waaraan je ze kunt herkennen en wat de bij precies doet. 

De wilde bij zal je eigenlijk bijna nooit steken

De reactie van de mens als ze een bij, een wesp of iets wat er op lijkt zien , is om weg te rennen. Dit is bij de wilde bij eigenlijk helemaal niet nodig. Deze bijen hebben namelijk zo'n kleine angel dat ze je er bijna niet mee kunnen steken. Als de wilde bij zich bedreigd voelt, zal hij eerder wegvliegen dan steken. 

Teken de petitie!

Vraag aan je ouders om de petitie van KRO-NCRV te tekenen om alle Wilde bijensoorten in Nederland op te nemen op de lijst beschermde diersoorten, conform de Wet Natuurbescherming. Tekenen kan hier!

bee friendly

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 22% lol
  • omg 24% omg
  • pff 34% pff
site-footer-logo