Hoe weten wetenschappers dat de huid van de dino ruw is?

Dieren en planten

Miljoenen jaren geleden liepen dinosauriërs rond op de aarde. Ook al hebben wij ze nooit gezien, toch weten wetenschappers veel over deze diersoort. Hoe zijn zij erachter gekomen dat de huid van de dino ruw is?

Poot en huidafdrukken
Door veel nieuwe vondsten komen paleontologen steeds meer te weten over het leven in de oertijd. Paleontologen zijn wetenschappers die bestuderen hoe het leven er vroeger uitzag. Dit doen zij door resten of sporen van planten en dieren te onderzoeken. Wanneer een dinosaurus over een moddervlakte liep, liet hij poot- en huidafdrukken achter. Ook als een dino zich in de modder rolde, bleven er afdrukken achter. Deze worden gevonden, maar dan weet je vaak niet van welke dino de huidafdruk is.

Gevonden mummie
In 1999 werd er een soort mummie van een plantenetende Hadrosaurier gevonden in Noord-Amerika. Deze mummie laat naast spieren ook huidschubben in detail zien. De fossiele huidschubben hebben een bijzonder patroon. Hierdoor denken we dat deze dino een gestreept kleurenpatroon op de poten had.

Verenresten
Ook worden er de laatste jaren steeds meer dinosauriërs met resten van veren gevonden. Zo weten we dat een grote groep twee-potige vleeseters (waaronder de Tyrannosaurus rex) een vacht met veren had. Deze vacht was er vooral om de dieren warm te houden. Net zoals de harige vacht bij zoogdieren. De grote viervoetige plantenetende dino’s, zoals de Brachiosaurus en Diplodocus, hadden zeer waarschijnlijk geen vacht met veren. Vergelijkbaar met de olifanten van nu. Die hebben ook geen harige vacht, terwijl kleine zoogdieren die bijna altijd wel hebben.

 

Antwoord gegeven door paleontologen van het Dinosaurusmuseum in Boxtel waar je de skeletten van verschillende dinosauriërs kan kijken. Bijvoorbeeld de Tyrannosaurus, Brachiosaurus en Diplodocus.