Hoe bouwen bevers een dam?

Dieren en planten
Een bever eet in het water

Je hebt vast wel eens gehoord dat bevers bomen omknagen en dammen bouwen. Maar hoe doen ze dat precies en waarom? Willem Wever zoekt het uit!

Beschermd

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Hij kan wel 70 centimeter tot 1 meter lang worden! In Nederland stierf hij uit in 1826, omdat er veel op hem werd gejaagd. Maar omdat de bever later weer is uitgezet, hebben we in Nederland tegenwoordig weer bevers in onze natuur. Omdat hij op de rode lijst voor bedreigde zoogdieren staat, zijn de leefgebieden van de bever goed beschermd.

Een echte zwemmer

Een bever leeft niet alleen op het land, maar ook in het water. Met zijn platte staart kan hij goed sturen in het water. Ook de zwemvliezen tussen zijn poten helpen met zwemmen. In het water is hij zelfs handiger dan op het land! Lopen is met zijn korte pootjes namelijk een beetje onhandig.

Nachtdier

Overdag zul je de bever niet zo veel zien doen, want het zijn echte nachtdieren. Overdag slapen ze in holen of burchten (zo heet het huis van de bever) en in de nacht gaan ze op zoek naar voedsel.

Bevergeil

Om zijn territorium aan te geven, markeert de bever zijn leefgebied met geursporen. Deze geursporen worden gemaakt met zogenaamd ‘bevergeil’. Dit heeft een hele bijzondere geur: een combinatie van schoensmeer en ziekenhuisgeur. Niet zo lekker dus!

Een omgeknaagde boom

Goede knager

Bevers hebben een super sterk gebit: met hun voortanden kunnen ze door bijna elke soort hout knagen! Zelfs dikke bomen met een doorsnee tot wel 60 centimeter knaagt hij door. Als een bever een boom heeft omgeknaagd, knaagt hij deze verder in stukken van 1 meter of langer. Die stukken sleept hij naar de dam.

Waterpeil

Deze dammen bouwen ze om te regelen hoe hoog het water van de rivier komt. Bevers leven namelijk in water dat minimaal een halve meter diep is. In ondiep water bouwen bevers dammen om het water hoger te krijgen. Het hout en de takken zorgen ervoor dat het water niet verder stroomt, zodat het waterpeil stijgt.

Onder water en boven water

De ingang naar hun burcht ligt onder water, maar via een gang naar boven ligt de huiskamer van de bever boven water, zodat hij gewoon adem kan halen onder de berg van takken en modder.

Bron: Zoogdierenvereniging