Kan een reptiel met zijn ogen knipperen?

Dieren en planten

De hele dag knipper je wat af met je ogen. Maar knippert een reptiel ook? Willem Wever zoekt het voor je uit!

Waarom knipperen mensen en reptielen?
Laten we beginnen met waarom sommige reptielen met hun ogen knipperen. Reptielen zijn net als mensen. Hun ogen kunnen namelijk ook uitdrogen. Het knipperen van de ogen zorgt er voor dat er een vochtig laagje overheen wordt getrokken. Ook zorgt het knipperen voor bescherming. Vaak wanneer er gevaar dreigt, sluiten wij mensen en sommige reptielen de ogen zodat deze beschermd zijn.

Slangen knipperen niet
De grootste uitzondering met knipperen zijn de slangen. Zij kunnen namelijk niet hun ogen sluiten. De ogen van slangen kunnen niet uitdrogen. Dit komt doordat er een doorzichtig schub om hun ogen heen zit. Deze schub vervelt ook mee met de slang zodat hij altijd scherp kan kijken.

Duikbril
Bij krokodilachtigen gebeurt er weer iets anders. Zij hebben namelijk een extra ooglid om onder water te kijken. Dit is een soort duikbril. Zo blijft het oog vochtig en beschermd.

Ogen likken
Bij veel hagedissen en schildpadden zitten er oogleden die het oog beschermt tegen vuil, gevaar en uitdroging. Zij knipperen wel zoals wij dat kennen. Wist je dat er een hagedissensoort bestaat die hun eigen ogen likken tegen uitdroging? Apart hè!
 

Bron: Oscar Maas van Reptielenhuis de Aarde Breda