Hoe oud kan een mier worden?

Dieren en planten
Een zwarte mier op een blaadje

Je kent mieren vast wel van buiten, en soms komen ze misschien zelfs in je huis! De mieren die mierenhopen maken zijn meestal rode bosmieren. Er bestaan namelijk ongeveer 20.000 soorten mieren! Mensen denken vaak dat deze kunnen steken. Maar dat is niet waar. De mieren die steken zijn rode steekmieren. Deze zijn een stuk kleiner en zijn vaak te zien in je tuin. Oppassen dus!

Veel mieren op een stuk hout

En wist je dat mieren eigenlijk insecten zijn? Ze hebben zes poten en hun lichaam bestaat uit drie delen. Op hun kop hebben ze in totaal vijf ogen, gek hè! Maar hoe oud kunnen deze minuscule insecten worden? Willem Wever weet het antwoord!

Verschillende soorten mieren

Er bestaan veel verschillende mierensoorten, wel zo'n 20.000! De leeftijd van een mier is per soort verschillend. Daarnaast leven mieren in een kolonie, dat is een groep met mieren. In zo’n kolonie hebben mieren verschillende functies.

De koningin

Er is in een kolonie maar één mier die eitjes kan leggen: de koningin. Dit is ook de enige mier die een kolonie kan starten. Zij legt eitjes en daaruit worden werksters geboren. De werksters nemen langzamerhand alle taken van de koningin over, behalve het leggen van eitjes. Een koningin kan wel tot 25 jaar oud worden!

Werkstermier (vrouwtjes)

De mieren die geboren worden uit de eitjes van de koningin zijn dus meestal werkstermieren. De werksters zijn onvruchtbare vrouwtjes. Dit zijn de mieren die je het vaakst buiten ziet lopen en die je waarschijnlijk wel kent. Bij de meeste soorten mieren worden de werksters maar één jaar oud.

Mannetjesmieren

Mannetjesmieren zien er een beetje anders uit dan de werkstermieren. Ze hebben namelijk vleugels! Ze worden pas geboren als de hele kolonie ongeveer vijf jaar oud is. Op hetzelfde moment worden ook eitjes gelegd waar nieuwe koninginnen uit kunnen komen. Bij de meeste soorten mieren worden de mannetjes geboren in de lente en vliegen ze in de zomer uit om te paren. Als de mannetjes nieuwe koninginnen hebben bevrucht kunnen er weer nieuwe kolonies worden gestart! De mannetjesmieren leven gemiddeld maar een paar maanden.

Bron: Jan-Peter Oudenampsen; De Mierenboerderij.