Wat doet een veearts?

Dieren en planten
veearts

Evelien heeft een brrrrandende vraag, namelijk: wat doet een veearts? Gelukkig is daar Jesse om haar mee te nemen naar een boerderij, waar net de koeien naar buiten zijn gelaten. Ze mogen weer buiten grazen want, het is lenteeee!

Joost de veearts

Joost is veearts. Hij komt met de auto naar de boerderij, want hij heeft veel spullen bij zich. Zo heeft hij allemaal medicijnen in zijn kofferbak en hele grote naalden. Koeien zijn immers grote beesten! Evelien, die dolgraag veearts wil worden later mag Joost de veearts meehelpen bij een drachtige koe (een koe die zwanger is). Evelien krijgt hele lange handschoenen aan, tot aan haar schouder.

Even oefenen

Gelukkig gaan ze eerst naar een oefenkoe. Daar legt Joost haarfijn uit waarom een veearts wordt gebeld door de veehouder. Het kan namelijk zijn dat het kalfje in de buik van de koe niet goed ligt, waardoor de veehouder het kalfje zelf niet kan halen. 

Spannend!

Dan is het tijd om naar een echte zwangere koe te gaan. Joost steekt zijn hand in de achterkant van de koe en voelt of het kalfje goed ligt. Hij kijkt ook mee op zijn echoapparaat die bevestigd zit aan zijn arm. Het lijkt allemaal goed met het kalfje! En dan is de beurt aan Evelien. "Oeh, het voelt heel warm!" zegt ze met een grote glimlach terwijl ze haar arm tot aan haar schouder in de koe heeft zitten.

Kinderboerderij

Ook gaan Joost, Evelien en Jesse nog langs bij een geit op de kinderboerderij. Want veeartsen gaan niet alleen naar boerderijen, maar ook naar kinderboerderijen. De geit heeft een inenting nodig, zodat hij het komende jaar beschermd is tegen bacteriële infecties. Evelien mag de prik zetten! En dat doet ze hartstikke goed. Ook worden de nagels nog even geknkipt van de geit. Evelien deinst nergens voor terug. 

Veearts worden

Wil jij nou ook veearts worden? Dan is het ten eerste heel belangrijk dat je goed met dieren om kunt gaan! Maar het is ook belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan. Evelien is na deze dag nóg enthousiaster over het beroep veearts en weet zeker dat ze veearts wil worden later.