Alles over (speur)honden

Alles over (speur)honden

In de uitzending van zondag 29 november 2020 ging Tim op onderzoek uit. Hij wilde het antwoord weten op de vraag: hoe kan het dat honden zo goed kunnen speuren? Honden hebben een goede neus. Hoe dat precies zit, lees je hieronder!

Honden herkennen geur

Tim gaat langs bij een bedrijf die honden traint om diverse ziektes op te sporen. InĀ Gelderland zit het enige hondenopleidingscentrum van Nederland dat verbonden is aan ziekenhuizen. De honden worden getraind om een ziek iemand te herkennen aan de geur. Een speurhond kan je leren om de geur van corona te herkennen. De geur halen ze uit het zweet van mensen, uit uitgeademde lucht en uit kledingstukken die mensen dragen.

De hersenen

Het belangrijkste onderdeel van het reukvermogen zijn de hersenen. Hier worden de binnenkomende signalen verwerkt. Een hond kan stereo ruiken. Dat wil zeggen dat de hond kan aanvoelen of een geur van rechts of van links komt. Op deze manier kan een hond de richting van een geurspoor beoordelen.

Ontdek meer over honden:

Wat doet een blinde als zijn hond poept?
Edson en Tim gingen met deze vraag naar Maikel. Hij ziet niet heel goed meer en heeft daarom veel aan zijn blindengeleidehond genaamd Orris. Maar wat doet Maikel als zijn hond poept? Moet hij de poep van zijn hond opruimen of mag Maikel de poep laten liggen?

Weetjes over honden:

Waarom stinken honden als ze nat worden?
Honden kunnen zo ontzettend stinken als ze nat zijn! De meeste honden vinden het water heerlijk, maar jij vindt het iets minder leuk. Jij zit vervolgens met die geur opgescheept. Maar hoe komt dat eigenlijk? In deze animatie wordt dat even haarfijn uitgelegd.

Rate this article

  • love 43% love
  • lol 14% lol
  • omg 29% omg
  • pff 14% pff
site-footer-logo